Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След „Истанбулски импресии” – „Море” в галерия „Европа”

[post-views]

Често пренебрегвани и подминавани, малките бутикови галерии деликатно приканват за посещение жителите и гостите на столицата. Една от тях е галерия „Европа”, чийто вход на улица „Леге” лесно може да се пропусне между модните магазини.
Експозицията започва още от входа, по коридора, по стълбите, а на втория етаж сред още повече изкуство откриваме собственичката – галеристa Елена Хаджистоянова. Тя още подрежда впечатленията си от току що приключилата успешната изложба „Истанбулски импресии”, включваща 55 творби от 20 автори.
Споделя, че следващата изложба в галерията, тематично посветена на лятото, ще се казва „Море”. Тя ще продължи до 20 септември и ще включва платна на автори от цяла България.
Подредбата на „Море” ще продължи през цялата нощ, една от многото, които Елена прекарва в галерията. Защото творческият процес не завършва с последния щрих боя, а с избора на подходящ контекст за тяхното показване, с въздействащата подредба.
Така тя замества много от творците, които не обичат да присъстват на собствените си изложби, защото са хора много чувствителни, много емоционални и не обичат публика или интервюта.
Разбираме, че през месец декември галерията ще навърши две години. Но въпреки невръстната й възраст, по стените й са излагани стотици творби на над 50 от най-добрите български автори.
Елена Хаджистоянова разказва, че въпреки трудното време, галерията се бори да продава и излага произведения на различни художници. По този начин създава една благоприятна среда за тяхната креативност, за да могат да следват чувствата си, сърцето си, емоциите си, сънищата си и да създават това, което са призвани да правят.
Елена, която е също е художник, има желание да напътства другите как да изразяват емоциите си върху платното. В галерията тече същински творчески процес, тъй като в нея се помещават и курсове по живопис за деца от 5-годишна възраст до над 50 годишни фенове на четката.
Школата отваря врати за всички желаещи да научат интересни факти от историята на изкуството и сферата на живописта.
А в приятната атмосфера на разнообразни стилове – от хиперреализъм до експресивни абстракции върху платно, хартия, текстил, стъкло, пластики и дърворезба, множество творби очакват посетители в галерия „Европа”. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани