Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Патрулен кораб решава проблемите пред ВМС

[post-views]

Най-оптимален вариант за българските ВМС е тип многофункционален патрулен кораб, който да реши проблемите в следващите не по-малко от 20-25 години. Това каза пред журналисти на борда на фрегатата „Верни” началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, в отговор на въпрос на в. „Българска армия” за корабите, необходими на военния флот.
По думите му нивото на подготовката на настоящите плавателни съдове на ВМС е добро. Но е нужно, във връзка с енергийните проекти, които се реализират в Черно море, да бъде увеличен капацитетът, естествено – и готовността за осигуряването им, допълни началникът на отбраната и поясни, че най-подходящ за ВМС ще е именно многофункционален патрулен кораб.
В отговор на репортерски въпрос вицеадмирал Николов посочи, че във връзка с прегледа на структурите е поискал мнението на командирите на видове въоръжени сили доколко извършеното досега отговаря в пълна степен на резултатите, които са постигнати. Не бих искал да бъда в състояние на разрушаващ всичко, което е направено от предходните колеги, а да се адаптираме към реалната обстановка в момента, категоричен беше той. Идеята е и да има надграждане, допълни началникът на отбраната. По думите му, целта е да се осигури финансиране, с което да се постигнат нива на способности, значително по-добри от тези в момента.
Вицеадмирал Николов сподели, че присъстващите на „Бриз 2014” са имали възможност да се убедят в готовността и възможностите на ВМС, в тяхната подготовка за действия в морето. Определено това дава увереността, че активността на нашите ВМС е на ниво, заяви той.
Във връзка с противодействието на миграционния натиск през морето началникът на отбраната поясни, че основната работа в това отношение се извършва от „Гранична полиция”, но координацията между тази структура на МВР и ВМС е достатъчно добра. При първа необходимост можем да реагираме, изтъкна вицеадмирал Николов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани