Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Боряна Радева
Боряна Радева

Познавайки човешката природа, Оруел въведе „минутката на омразата”. Така с изхвърляне на отрицателната енергия, героите му по-лесно понасят безсилието. Същото правят и футболните фенове като се бият и трошат инвентар. И властите, познавайки човешката природа, често ги оставят безнаказани.
В страните с действащи военни конфликти ужасът и ясно назованият враг са най-големите пречки пред човечността. Ужасът да не убият теб и семейството ти, свикването с мисълта, че другият ти е враг. Така омразата става дефиниция на съществуванието.
В този смисъл е и едно от най-грозните напоследък действия на израелски граждани. Жителите на Сдерот, разположен в близост до Газа, имали интересна традиция. Събирали се на теферич на хълм срещу Газа, за да гледат „светлинния спектакъл” на ответните израелски действия. Купонът бил придружаван от пуканки и газирани напитки, гръмна „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на снимките на датския репортер Алън Сьоренсен. На всяко попадение събралото се множество ръкопляскало все едно гледало фойерверки.
Вероятно има психологическо обяснение на тази радост от нечия смърт. Вероятно тези израелци са толкова напрегнати и уморени от чувството за постоянна заплаха, че имат нужда от отдушник. Което обаче не прави поведението им човечно. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани