Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът прие оставката на кабинета

[post-views]

В 12.12 минути вчера след тричасови дебати депутатите от 42-то Народно събрание гласуваха оставката на кабинета Орешарски. Със 180 гласа „за”, осем-„против” и осем-„въздържал се” приключи мандатът на това правителство, по-малко от денонощие след депозирането й в парламента в сряда. След 421 дни, от които 404 – на протести, прагматичният прочит на неговата работа тепърва предстои. Но и сега повечето коментари са, че той приключи мандата си достойно, въпреки натиска върху работата му, под какъвто премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви, че не е работил нито един кабинет на прехода  и пожела устойчивост на следващия редовен кабинет.
Правителството си отива не защото не можеше да работи, заяви лидерът на Коалиция за България Атанас Мерджанов, а защото най-голямата парламентарна група не искаше да работи.
За мен беше чест и отговорност да работя за това българските граждани да живеят в по-добре уредена държава, заяви Орешарски по време на дебатите. И обясни, че развитието на отношенията между двете подкрепящи парламентарни групи в периода след евровота е предопределило настоящата оставка.
Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен, обясни премиерът в оставка на брифинг в кулоарите след гласуването. „Оказа се по-труден от очакванията ми, но съм благодарен, че имахме възможността да работим в интерес на хората”, каза той. И допълни, че за всички, които се питаха кога ще бъде оставката, беше постигнато политическо споразумение при президента за избори на 5 октомври, служебен кабинет – на 6 август и достатъчно време преди това за оставка, за да може президентът да изпълни другите си конституционни задължения.
По отношение на проблемите с КТБ, Орешарски коментира, че това не е в неговите функции и че БНБ има всички компетенции за регулиране и управление на банковата система. „При възникването на банковата криза сме оказвали всякакво съдействие за намиране на успешно решение на тази криза. То се нуждаеше от парламентарна подкрепа”, каза още Пламен Орешарски.
„Почти 100% законопроектите, които сме внасяли, са съгласувани с парламентарните групи и близо 100 % от решенията на МС са колективни”, посочи Орешарски. „Поех нелека задача да оглавя правителство без подкрепа и работихме в най-сложната политическа среда, изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Постигнахме добри резултати”,  допълни той. И категорично отрече върху него да е упражняван натиск.
Орешарски отчете, че кабинетът му е постигнал добри резултати: „Всички бизнес индикатори отбелязаха подобрение от края на май т.г., някои от тях минаха нивата от предкризисната 2008 г. Борсовите индекси нараснаха с 40 %”, заяви той.
До назначаването на служебен кабинет от президента Росен Плевнелиев правителството на Пламен Орешарски ще работи в оставка.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани