Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай, събран в 510 страници

[post-views]

В салон „Журналист” на СБЖ във вторник бе представена „Енциклопедия Китай”. Изданието е първото по рода си в Европа и е подготвено специално за нашата страна от китайски журналисти от предаванията за чужбина на Радио Китай. На официалното представяне присъстваха и.д. председател на СБЖ Снежана Тодорова, издателят на енциклопедията от българска страна – Станислава Пекова, секретарят по културните въпроси на посолството на Китай в България Ли Ян и първият секретар в отдел „Култура” на китайското посолство Гу Фън.
Българското издание на енциклопедията е предоставено на китайски език от 20 специалисти, докато само 4 българи са участвали в издаването му. Преимуществото на това издание според Ли Ян е в това, че то е превод от китайски език, а не от английски. Китайският дипломат подчерта, че предлагането на пазара на тази книга съвпада и с 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Българи и Китай. Снежана Тодорова уточни, че всеки един китайски журналист от Радио Китай, който е работил за българското издание има и българско име. Гу Фън, един от участниците в проекта, например, е с българското име Ангелина.
Енциклопедията има 22 глави. Ценителите на справочната литература, а и не само на нея имат удоволствието да се запознаят с мистерията Китай и с магическия реализъм казва издателят Станислава Пекова. Тя уточни, че от българска страна са били поставени определени условия за отпечатването и издаването като едното от тях е било да бъдат подобрени някои текстове. Целта е била да бъде предложено на българския читател четиво за любознателните от всички възрасти. Тя приканва да се потопим в магията на Китай и да направим опит да разкрием всички тайни на тази невероятна и необятна страна. Изданието е в тираж от 1 500 броя. Съдържанието на статиите е побрано в 12 страници.
В главата „ Митове и легенди” са включени и 9 военни истории: Джоу Яфу  усмирява седемте владетеля; Обкръжавам Уей, за да спася Джао; Битката при Дзинсин; Битката при река Фейшуей; Битката при Чанпин; Битката, в която Цао Гуей побеждава Ци; Битката при Байдзю; В Чъби гори огън; Пиршеството в Хунмън. Великата китайска стена е само един от 14-те обекта на Световното наследство на Китай. На първо място са поставени каменните пещери „Лунмън”. Списъкът завършва с тибетския манастир-дворец „Потала”.
Много неща може да научи любопитният, който и да има възможност да посети Китай едва ли ще може изцяло да опознае тази част от планетата Земя. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани