Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

1000 години от битката при Ключ

[post-views]

Днес се навършват 1000 години от битката при Беласица, известна и като битката при село Ключ. Тогава се състои решителното сражение между българските воини на цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ.
След поражението на българската войска, императорът нарежда 15000 войници да бъдат ослепени, а на всеки 100, да бъде оставен по един с едно око, който да води останалите. Битката при село Ключ има сериозни последствия за съпротивителните сили на Първата българска държава и предшества края й.
Паметта и героизма на загиналите воини на цар Самуил бе почетена от граждански и военнопатриотични организации, сред които и Гражданско сдружение Епископ „Йосип Щросмайер“, Съюза на военноинвалидите. Те поднесоха цветя и венци на паметника на Незнайния воин и пред скулптурната група на ослепените воини, която се намира срещу него.
Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев призова значителните събития от българската история да станат част от военнопатриотичното образование, защото именно те възпитават патриотичното чувство и показват, че миналите поколения са дали всичко за България, а това е положителен пример за младите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани