Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дариха контраадмиралска пелерина на Военноморският музей

[post-views]

Ценно дарение – пелерината на контраадмирал Иван Вариклечков (1891-1974), получи Военноморският музей във Варна. Ценната вещ бе дарена от снаха му Надя Вариклечкова. Пелерината ще стане част от колекцията лични вещи, разказващи за живота и дейността на първия български адмирал, командвал ВМС, които притежава Военноморския музей. Голяма част от тях са дарени именно наследниците на контраадмирал Вариклечков.
Контраадмирал Иван Петров Вариклечков участва в двете Балкански войни. През Първата световна война е член на екипажите на торпедоносците и на първата българска подводница участва в бойни походи в подкрепа на акциите на българската войска по сухопътните фронтове в Добруджа. През 1922-1924 г. е командир на Дунавската флотилия.
В продължение на една година (март 1932-март 1933) Иван Вариклечков е на специализация в различни поделения на германския военен флот. Командва българския военен флот в годините 1933-1935 и 1937-1939 г.
За период от две години  (1935-1937) е флюгел адютант на цар Борис ІІІ. Той е първият български морски офицер, удостоен с адмиралско звание (контраадмирал) по време на действителна военна служба. Има изключителен принос за възвръщане боеспособността на военния флот през ІІ-та Световна война за снабдяването със съвременни плавателни съдове и въоръжение.
След 1944 г. за кратко е преподавател във ВВМУ. Наблюдаван от органите на Държавна сигурност и репресиран. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани