Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въоръжените сили с отлично попълнение

[post-views]

diplomirane_nvu1В НВУ „Васил Левски” се проведе ритуалът по присвояване на първо офицерско звание  и връчване на дипломите на курсантите, първо сержантско звание и връчване на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж. В церемонията, която беше в центъра на град Велико Търново, участваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, областният управител и кметът на Велико Търново Георги Рачев и Даниел Панов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, началникът на щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев, началникът на ВА „Г.С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан първи ранг проф. Боян Медникаров, директори на дирекции в Министерството на отбраната.
В словото си към завършващите курсанти и кадети заместник-министърът на отбраната Иван Иванов заяви: „Вие встъпвате в редовете на армията в период на сериозни промени. Това определено засилва и вашата собствена професионална отговорност за нейното бъдеще, за развитието на адекватни способности, за укрепването на сигурността в региона и за реализацията на съюзническите ни ангажименти в сферата на международната сигурност“. Той подчерта убеждението си, че със своята подготовката, знания и умения, получени в най-старото военно училище в България випускниците ще намерят успешна професионална реализация във въоръжените ни сили, съобщиха от Пресцентъра на МО.
От НВУ ни информираха, че „Випуск-2014” е 136 по ред за новопроизведените офицери от създаването на първото военно училище, непосредствено след Освобождението на България и е седми за Професионалния сержантски колеж. През настоящата учебна година се дипломираха 91 курсанти. Те се обучаваха в НВУ „Васил Левски” по 12 военни специализации в 4 военни специалности „Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски”, „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване”, „Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи” и „Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили”. Девет от випускниците-лейтенанти завършиха с успех над отличен 5.50 (от целия курс на обучение и от държавните изпити).
diplomirane_nvu2Първенец на Випуск-2014 е лейтенант Тодор Колев – специалност „Организация и управление на тактическите подразделения в Сухопътни войски” със специализация „Разузнаване”. Той завърши обучението си със среден успех от курса на обучение Отличен 5.76 и от държавните изпити Отличен 6.00. Лейтенант Тодор Колев е роден в гр. Велико Търново. По време на обучението си е участвал  в различни дейности –Международно военноприложно състезание в Македония, в Българо-американско съвместно обучение за откриване на импровизирани взривни устройства, в представителния блок на НВУ „Васил Левски” за строеви хватки и движение с оръжие, представял е доклади в научни конференции. Първенецът на випуска получи лейтенантските си пагони и кортик от заместник-министъра на отбраната Иван Иванов. „Искам да продължа да се развивам и да продължа напред. Целите ми нямат лимит. Имало е трудни моменти, но дори и да не бях първенец на випуска нямаше да се откажа. Военният университет ми даде много. Промени ме и ме изгради като човек и личност. Даде ми онова, което в цивилният живот няма как да разбереш и научиш”, каза лейтенант Тодор Колев.
diplomirane_nvu3Първенец на специалността „Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски” е лейтенант Славена Желязкова, на „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване” е лейтенант Никол Златева, на „Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи” е лейтенант инженер Георги Иванов и на „Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили” е лейтенант инженер Филипа Борисова. Лейтенантите, които се дипломираха с „Диплом с отличие” получиха грамоти „Cum laude” от Началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев.
Бригаден генерал Дочев връчи грамоти за принос „за издигане престижа на НВУ „Васил Левски”, съхраняване на човешките и институционални добродетели и ценности и успехи в овладяване на познанието” на 12 лейтенанти, които през курса на обучение са участвали и са получавали награди от различни научни, спортни, културни прояви в страната и в чужбина.
Сто и девет кадети, са випускниците от седмия випуск на Професионалния сержантски колеж. 74 от кадетите се обучаваха в секция „Сухопътни войски” във Велико Търново по 3 специалности и 35 кадети по 2 специалности в секция „Военновъздушни сили” във факултет „Авиационен” – Долна Митрополия.  Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Георги Атанасов от военно формирование 24490 в гр. Асеновград. Той е от специалност „Експлоатация и ремонт на радиотехническа информационна и компютърна техника” и е постигнал успех Отличен 5.95. Първенци на секции са съответно: за секция „Сухопътни войски”  сержант Борислав Домеников от военно формирование 24150 в Стара Загора по специалност „Командване на войскови единици до взвод”, а за секция „Военновъздушни сили” – младши сержант Кольо Шопов от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево по специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника”. Завършващите с отличие випускници на Професионалния сержантски колеж са 35.

Най-ново

Единична публикация

Избрани