Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взаимодействие на авиация и пехота

[post-views]

От 23 юли започна участието на Военновъздушните сили в многонационалната подготовка „Черноморски ротационни сили 14” (Black Sea Rotational Forces 14 – Platinium Lion). Тя се провежда у нас и  с въоръжените сили на България, Морската пехота на САЩ и военнослужещи от Азербайджан, Румъния, Сърбия и Великобритания. Бойната авиация се включва с двойка самолети Су-25, един С-27J „Спартан” и два вертолета – Ми-17 и AS-532 „Кугър”. Българските ВВС подпомагат съвместните операции на сухопътните подразделения и в двата етапа на „Черноморски ротационни сили 14”.
В първия (15 – 28 юли) се отработва планиране и осъществяване на анти-бунтовнически операции, а във втория (31 юли – 15 август) – на мироопазващи.
До края на юли вертолет AS-532 „Кугър” изпълнява задачи по авиомедицинска евакуация на военнослужещи. Те са част от сценариите на мисиите, които през този период се разиграват в рамките на подготовката на полигон „Ново село”.
От началото на следващия месец започва участието  на щурмови самолети Су-25, военнотранспортен самолет С-27J „Спартан” и вертолети Ми-17 и AS-532 „Кугър” в съвместни действия със специалните сили на участващите държави. Тогава в района на летище Балчик ще се изпълняват учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове с българско и американско парашутно-десантно оборудване и екипировка. Планирани са задачи по оказване на непосредствена огнева поддръжка от въздуха.

Логистичният конвой на многонационалните сили
Логистичният конвой на многонационалните сили

Многонационална тактическа операция срещу бунтовници демонстрираха във ВИП-деня (25 юли) на съвместната подготовка „Black Sea Rotational Force – 14.2” – Platinum Lion” въоръжените сили  на България, Морската пехота на САЩ и военнослужещи от Азербайджан и Румъния. Тя бе изпълнена от многонационалната бойна група, изпълняваща задачи в хода на миротворческа мисия в чужда държава.
Действията се базираха на опита от оперативното използване на войските през последните 10 години, когато на преден план  се наложи провеждането на антибунтовнически операции. При тях на армейските части се възлагат дейности по оборудване на контролни постове, наблюдателни постове, патрулиране, конвоиране, рейдови, кордонно – издирвателни и други операции.
Групата има готовност да изпълнява задачи, както следва: Осигуряване свобода на придвижване; Ескортиране на логистични конвои; Действия на сили за бързо реагиране; Извършване на медицинска евакуация с вертолет; Евакуиране на повредена в хода на бойните действия техника; Провеждане на рейдова операция; Осигуряване на близка огнева поддръжка за маневрените формирования; Операции по блокиране и прочистване.
Първоначално пред гостите и медиите бе демонстрирана задача по осигуряване свободата за движение по маршрут, който е обект на чести атаки от страна на бунтовническите групи. Разузнавателен патрул в състав 4 леко бронирани автомобила „Хамър” от Морската пехота на САЩ показа процедурите, изпълнявани при тези мисии.
Впоследствие гостите наблюдаваха приближаване на логистичен конвой от товарни автомобили „Мерцедес”, ескортирани от леко бронирани машини „Хамър” и медицински автомобил от състава на Азербейджанските въоръжени сили. Конвоите са съществен елемент от логистичното осигуряване на многонационалните операции. Над 80 % от материалните средства се доставят до подразделенията и базите чрез тях. Прецизната подготовка на конвойните операции е от критично значение за успешното им изпълнение особено при операции, провеждани в коалиционен формат. Ескортирането на логистичните автоколони е задача от особена важност, тъй като те са една от основните цели на противника при провеждане на операции в контрабунтовническа среда. В случая задачата бе поета от   български и азербайджански военнослужещи.
Силите на бунтовниците атакуват от засада автоколоната
Силите на бунтовниците атакуват от засада автоколоната

Конвоят попадна в засада, устроена от бунтовниците. Импровизирано взривно устройство повреди един от автомобилите, а останалите бяха подложени на силен
обстрел със стрелково оръжие и гранатомети.
Охраната на конвоя установи 360-градусов периметър за отбрана около машините и докладва обстановката в тактическия оперативен център. Междувременно пострадалият от взрива автомобил бе прикрит от друга машина от състава на ескорта и бойните санитари оказаха долекарска помощ на ранените. Установи се, че един от пострадалите се нуждае от спешна евакуация и командирът на конвоя изисква въздушна медицинска евакуация до най-близката болница, за да бъде спасен животът му.
В помощ на конвоя е изпратен български взвод от силите за бързо реагиране с бойни машини „Хамър”
В помощ на конвоя е изпратен български взвод от силите за бързо реагиране с бойни машини „Хамър”

В помощ на конвоя са изпратени сили за бързо реагиране от състава на многонационалната бойна група. Три бойни машини „Хамър” с взвод на българските въоръжени сили се изнесоха към зоната на инцидента. На базата на получената информация за тактическата обстановка и особеностите на местността те атакуваха от ход засадната група на бунтовниците. Разположението на противника бе доуточнявано в боя чрез радиокомуникации с командира на конвоя. В резултат на това неприятелят понесе чувствителни загуби и бе изтласкан.
Медици от звеното за авиомедицинска евакуация от ВМА-София поемат и стабилизират ранения боец
Медици от звеното за авиомедицинска евакуация от ВМА-София поемат и стабилизират ранения боец

След това формированието  от силите за бързо реагиране демонстрира изпълнение на задача по осигуряване охраната на площадката за кацане на повикания вертолет. Около нея бе осигурена 360-градусова зона за сигурност във видимата част от местността. За указването на място за кацане, силата и посоката на вятъра бе използвана сигнална димка. В резултат на това бе осигурено безопасното влитане и приземяване на вертолет AS-532 AL „Кугър” на българските ВВС, специално оборудван за авиомедицинска евакуация.
След кацането на вертолета возещият се в него медицински екип от звеното за авиомедицинска евакуация на ВМА-София прие ранения боец от оказалите му долекарска помощ полеви бойни санитари. Това се извърши  по специална процедура, в която предаващият го тим даде на авиомедиците подробна информация за неговото състояние и предприетите мерки за запазване на живота му.  Опитът показва, че при оказване на квалифицирана долекарска помощ през първите 10 минути след получаване на нараняването, шансът за оцеляване на пострадалия многократно се увеличава. Така се получи и в този случай. Пациентът бе успешно стабилизаран и транспортиран за по-нататъшно лечение в близка болница.
Докато силите за бързо реагиране се изнасяха от района обаче по тях бе открит снайперски огън от близка сграда. Командирът на многонационалната бойна група постави задача на румънската рота да планира операция по прочистване на обекта и обезвреждане на стрелците. Същата бе осъществена по всички тактически „канони” от два екипа. Първият изгради външен и вътрешен кръг около обекта за овладяване, вторият извърши атаката и превземането й.
Междувременно щабът на бойната група планира рейдова операция за унищожаване на лагер за подготовка на бунтовниците, отговорни за нападението на конвоя. Тя се проведе от високомобилна,  усилена щурмова група от състава на силите на Морската пехота на САЩ. Щурмовите формирования сломиха съпротивата в лагера с умел маньовър и огън от бойните машини и поддръжката на минохвъргачки и артилерия.
Демонстрираното във ВИП-деня на подготовката е само част от задачите, които многонационалните военни подразделения тренират в нейните рамките. През август ще се отработват и специфични задачи в мироопазващи операции.

Снимки Огнян Стефанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани