Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМС унищожиха опасни боеприпаси

[post-views]

В района на плажа в квартал „Крайморие”, в Бургас гражданин открива обект, наподобяващ боеприпас на дълбочина 2 метра и разстояние 4 метра от скалите, съобщиха от ВМС.
След получено искане от Областния управител на област Бургас, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военноморска база – ВМС с ръководител майор Йордан Тодоров заминава за мястото.
След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицират изделието като опасен боеприпас – осколочна авиационна бомба с взривател, тип „АО-10”, която е силно корозирала. Водолази от състава на групата, извличат боеприпаса на брега. Изделието е транспортирано за съхранение във военно формирование 26420 – Бургас.
След това авиационната бомба е унищожена на специално за целта оборудван полигон във военно формирование 32890 – Бургас.
По същото време в избено помещение на ул. „Воден” във Варна, при ремонтни дейности, гражданин открива обект, наподобяващ боеприпас. След получено искане от Областния управител на Варна, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на Военноморските сили, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Пункта за базиране Варна заминава за мястото.
Ръководител на групата е капитан ІІІ ранг Илиян Стоянов, взривчик  е мичман Диян Христов, а медицинското осигуряване е от цивилния служител Катя Плачкова – Неделчева.
След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицират изделието като опасен боеприпас – осколочна отбранителна ръчна граната с взривател, тип „Ф-1”, която е силно корозирала.
Изделието е транспортирано до Гарнизонно стрелбище – Долни Чифлик, където е унищожено. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани