Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските депутати имат и общи приоритети

[post-views]

В Дома на Европа в София, български евродепутати се срещнаха с граждани и медии. От Европейската народна партия присъстваха  Томислав Дончев и Светослав Малинов, групата на социалистите и демократите представиха Момчил Неков, Илияна Йотова и Георги Пирински. Искра Михайлова беше либералното лице (АЛДЕ). Те представиха приоритетите в работата на своите политически групи в ЕП и своите лични амбиции за петгодишния мандат в зависимост от комисиите, в които вече  работят. Това е първото тяхно официално представяне след официалното им встъпване в длъжност, което се състоя на учредителната сесия на новоизбрания Европейски парламент в началото на юли.

На срещата в Информационното бюро на представителството на ЕП и на ЕК в България присъстващите  шест от всички 17 избрани български евродепутати, се обединиха в общи позиции около темите за нелегалната имиграция, влизането на България в Шенген и в еврозоната и падането на визовия режим със САЩ.
Светослав Малинов от групата на Европейската народна партия се застъпва за членството ни в общия валутен механизъм, еврозоната, и постигането на общ енергиен съюз, за което го аргументират събитията у нас през последните месеци, както и събитията в Украйна. Той приема като лична кауза премахването на визите за гражданите ни за САЩ и Канада, справянето с бежанската криза и взаимното признаване на дипломите за висше образование на територията на Европейския съюз. Той определи като неравностойно третиране на гражданите на България, Румъния, Чехия и други страни, за които все още в САЩ и Канада се изискват визи. Несправедливост спрямо България предполага правната рамка по проблема с бежанците, която стоварва

тежестта на бежанската вълна върху страните „на първа линия”

 в ЕС- Малта, Кипър, Италия. Като полезна приемственост определи евродепутатът успешните усилия на Ивайло Калфин в предишния парламент в областта на образованието, които Малинов ще продължи. Той обеща да работи конкретно срещу лошите практики, които заплашват българската природа и Черноморието. Малинов е член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика.
Томислав Дончев, също от ЕНП, ще съсредоточи усилията си в сближаването и постигането на единен цифров пазар в страните от ЕС (електронна търговия, административни услуги – достъп до информация по всяко време с всеки мобилен уред).  Той призова колегите си да обединяват усилията си в общи приоритети, извън политическите цветове на излъчилите ги партии. Европа е все още малка и недостатъчна, каза той, скромна е като бюджет, като скорост на вземане на решенията и призова за повече Европа във всички области в края на мандата. Мониторингът е ефективен по отношение на съдебната система, посочи Дончев.
Като общи приоритети на парламентарната група на социалистите и демократите Илияна Йотова заяви вътрешната сигурност на ЕС-борбата с организираната престъпност, прането на пари и корупцията, създаването на повече работни места, приемането ни в Шенгенското пространство, справянето с нелегалната имиграция и предоставянето на убежища, защита на децата, жертви на престъпления, опазването на личните данни, тема, която е кълбо от интереси не само вътре в ЕС, но и в отношенията с трети страни, спазването на правата на хората с увреждания.
Илияна Йотова заяви необходимост от

промяна на Дъблинското споразумение

заради неравнопоставеността на България по темата за бежанците. Несправедливо ощетени са София и Букурещ по отношение на бежанците, допълни тя. Според нея, трябва да се изключат държавите като България от наказанията по чл. 33 от Регламента от Дъблин. България бе на косъм от санкции заради лошите в началото условия на живот на бежанците у нас, заради стената с Турция. Мониторингът, механизмът за сътрудничество и оценка върху България Йотова определи като залежал въпрос, който трябва да отпадне. „Ефектът на мониторинга е изчерпан. Свикнахме да живеем от юли до юли (когато излизат докладите на ЕК) и той да се използва за вътрешнополитически битки“, посочи тя.
За икономиста Георги Пирински естествено в центъра на вниманието ще е политиката на сближаване – икономическо и социално. Досега, според него, е акцентирано върху стабилността на публичните финанси. За кохезионната политика, аргументира той, са необходими повече ресурси, от което буквално зависи бъдещето на Европа. Надежда да се спрат разединителните тенденции и дисбаланси, проявени заради кризата, според Георги Пирински, дават заявените приоритети от новия председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. И призова да ползваме предимствата на стабилността, а не пасивно да поемаме само непосилните тежести като държава равноправен член на общността. Нужно ни е и

силно социално начало в ЕС

Важно е да знаем какво да искаме от ЕС и какво ще свършим сами у нас, каза евродепутатът от ПЕС.
Най-младият социалист Момчил Неков ще популяризира новата програма „Еразъм+”, ще подпомага представянето на  кандидатурите на българските градове, кандидати за Европейска столица на културата. Приоритети в дейността му са развитието на селските райони в областта на биоземеделието, както и в животновъдството и зеленчукопроизводството в планинските райони.
Момчил Неков ще съсредоточи усилия в рамките на Дунавската стратегия да се построи „Дунав мост-3” между Силистра и Калараш. Той ще работи и за това България още през август да може да получи обезщетение за наводненията със средства от европейския солидарен фонд.
Като „определено български приоритет” открои бежанската тема и Искра Михайлова от либералите. Бившата екоминистърка, която е шеф на комисията по регионална политика, обяви, че очаква спрените от ЕК в края на миналата година пари по ОП „Околна среда”, да бъдат пуснати най-късно в началото на август.
Основните приоритети на АЛДЕ са развитието на политики за растеж и заетост, насърчаване на малкия и среден бизнес, отстояването на Пакта за стабилност и по-строг банков съюз и защита на гражданските права. Сред приоритетите й са регионалната политика и оперативните програми за периода 2014-2020.
От 250 европрограми във всички страни членки, 90 са със спрени плащания, посочи още тя. Тревожен за нейната комисия бил и фактът, че дефицитът в бюджета на ЕС в края на миналата година е бил 23 млрд. евро и в момента комисията плаща от бюджета за 2014 г. Ако не се помисли за тази дупка във финансовата рамка за следващата година, този омагьосан кръг ще продължи, прогнозира Искра Михайлова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани