Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осъдиха двама лидери на Червените кхмери

[post-views]

Двамата от най-високопоставени живи лидери на Червените кхмери получиха доживотна присъда от подкрепяния от ООН трибунал в страната за престъпления срещу човечеството.
88-годишният Нуон Чеа беше заместник на лидера Пол Пот и идеолог на движението, 83-годишният Киеу Сампан беше държавният глава на „Демократична Кампучия”. Съдът прие, че те са виновни за насилствени евакуации, убийства и екзекуции на хора.
Това са първите емблематични присъди срещу режима, довел до смъртта на близо два милиона души в Камбоджа между 1975 и 1979 г. За този период близо 14 000 души са били измъчвани и екзекутирани.
Нуон Чеа и Киеу Сампан са подсъдими от 2011 г., но сложната съдебна процедура беше съкратена, за да може да бъде произнесена поне една присъда преди смъртта на над 80-годишните обвиняеми. Адвокатите на осъдените обявиха, че смятат да обжалват.
Режимът на кхмерите се опита да превърне страната в селска утопия. Това стана с нечувано насилие и екзекуции на местното население. След падането на кхмерите много от ръководителите живяха необезпокоявано в джуглата. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани