Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Професор Георги Близнашки: Стабилност, диалог и прозрачност

[post-views]

Със свои укази от 6 август президентът Росен Плевнелиев разпусна 42-то Народно събрание, насрочи предсрочни парламентарни избори за 5 октомври и назначи четвъртото в най-новата ни история служебно правителство. За поста министър-председател беше определен изтъкнатият юрист-конституционалист проф. Георги Близнашки.
Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигане на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, след като президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство.
Политическите партии постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, като по този начин правителството остана без необходимата подкрепа. Оставката стана неизбежна. Така парламентарната криза прерасна в правителствена, посочи проф. Близнашки. От снощи бяха премахнати загражденията около националните политически институции, посочи проф. Близнашки във вторник при представянето на служебния кабинет. Това беше едно от нашите намерения в първите стъпки на новото правителство. Слага се ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация, добави той. Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Това правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива, подчерта Георги Близнашки.
Като основни приоритети пред служебния кабинет проф. Близнашки очерта да се внесе стабилност, да се подобри образът на България в рамките на ЕС и НАТО, да продължи работата по ключови реформи. Той каза още, че правителството ще работи за честни избори. Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа да бъде направена актуализация на бюджета, няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, ще направим всичко възможно да помогнем. Нека проявим солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде по-милостива, добави той във връзка с наводненията в Северозападна България.

Министрите в кабинета „Близнашки”

Проф. Георги Близнашки – служебен министър-председател
Екатерина Захариева – служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране
Проф. Йордан  Христосков – служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика
Христо Иванов – служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието
Илияна Цанова – служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз
Васил Щонов – служебен министър на икономиката и енергетиката
Мирослав Ненков – служебен министър на здравеопазването
Йордан Бакалов – служебен министър на вътрешните работи
Румен Порожанов – служебен министър на финансите
Николина Ангелкова – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Доц. Румяна Коларова – служебен министър на образованието и науката
Велизар Шаламанов – служебен министър на отбраната
Даниел Митов – служебен министър на външните работи
Мартин Иванов – служебен министър на културата
Евгения Раданова – служебен министър на младежта и спорта
Васил Грудев – служебен министър на земеделието и храните

Най-ново

Единична публикация

Избрани