Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотът празнува 135 години

[post-views]

С поредица от събития Военноморските сили отбелязват 135-ата годишнина от своето създаване. Празнични прояви има във Варна, Бургас, Русе, Добрич и Балчик. Кулминацията на честванията е на 10 август. Тогава на Морската гара във Варна ще се състоят ритуали по тържественото вдигане на флаговете на корабите от ВМС и по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, след което официалните гости ще разгледат кораби на Военноморските сили. Същият ден Военноморският музей в града ще е отворен за безплатно посещение, а на сцена „Раковина” в Морската градина жителите и гостите на Варна ще могат да присъстват на концерт на Мъжкия хор на моряците –ветерани „Христо Манолов” с диригент капитан първи ранг о.з. Димитър Димитров.
В чест на годишнината на 4 август в Пункта за базиране във Варна беше даден стартът на Спартакиадата по морски спортове на ВМС. В турнира участват четири отбора от   военни формирования на ВМС, два отбора от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (курсанти и студенти), два отбора от  Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”, представителен отбор на АЕЦ „Козлодуй” и представителен отбор на Спортен клуб „Поларис” от Силистра. Приветствие и пожелания за успех в спортната надпревара към участниците отправи  началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев.
Състезанията по ветроходство, гребане, теглене на въже, връзване на морски възли и хвърляне на хвъргало ще се проведат в периода от 4 до 7 август в акваторията на Варненския залив и в пункта за базиране.
В Русе – градът-люлка на военния ни флот беше открита фотоизложба. Награждаване на военнослужещи, среща на офицери от ВМС с деца от Морски скаутски клуб „Приста – скаут”, полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка и концерт на Представителния духов оркестър на ВМС в дунавския град бяха други прояви, с които беше отбелязана годишнината. Изложби и концерти имаше също в Добрич, Варна и Бургас.
За днес в големия салон в Щаба на ВМС е предвидено валидиране на пощенска картичка по случай 135-годишнината. Предстои и награждаване на военнослужещи и цивилни служители за празника, както и концерт на Представителния духов оркестър на ВМС.
Утре на Морската гара във Варна гражданите и гостите на града ще може да разгледат кораби на ВМС. За вечерта е насрочено тържествено събрание-концерт, посветено на празника, на което се очаква да присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани