Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията спасява наводнена България

[post-views]

Армията спаси хора от буквална смърт, изведе на безопасни места откъснати от придошлите води  хора, помага на бедстващите и, съвместно със силите на МВР и на местните власти, се грижи за нормализиране на обстановката в попадналите под водна стихия населени места.

Още в първия ден, след като Мизия остана под вода, на помощ се притекоха пилотите от Авиобаза „Крумово”, които спасиха хора от наводнените къщи. Както и при стихията, сполетяла варненския квартал „Аспарухово”, заедно с тях бяха и воините от Сухопътни войски. Военнослужещи от военно формирование 42800 –  Плевен продължават участието си в спасителните дейности в Мизия, съобщиха от МО. Допълнителна модулна група от военно формирование 42 800 – Плевен, в състав от 22 военнослужещи, включително готвачи, организират пункт за топла храна. Групата е снабдена с необходимата техника. Оборудвани са и действат две полеви кухни, развърната е столова в три палатки с 16 маси и походни столове за обслужване на пострадалите жители на града. Военнослужещите осигуряват още агрегат и водоноска. Дейността на пункта за хранене се координира с представителите на Българския червен кръст и с Агенцията по безопасност на храните.
Продължават дейностите в помощ на пострадалите от наводнението в града. Общо 16 военнослужещи с автомобилна техника изпълняваха задачи по претърсване, издирване и евакуация на пострадали и бедстващи хора в наводнените квартали. С помощта на 4 лодки и високопроходима техника пострадалите са транспортирани до безопасни места. В квартала, в който равнището на водата е най-високо, 45 души са транспортирани до домовете им, за да си вземат медикаменти от първа необходимост и личните документи. Военнослужещите са претърсили два квартала в града и съвместно с органите за пожарна безопасност и защита на населението са оказали помощ на пострадали граждани. Дейностите в помощ на пострадалите в Мизия продължават.
Военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски 28880 – Белене и 42800 – Плевен с командири на модулните формирования  майор Калоян Василев и подполковник Пламен Горанов, спасиха хора и тяхното имущество. Действията на модулните формирования се ръководят от заместник-командира на 61-ва механизирана бригада полковник Христо Андреев. 74 военнослужещи с 18 машини автомобилна, инженерна и специална техника изпълняваха задачи по претърсване, издирване и евакуация на пострадали и бедстващи хора в наводнените квартали. С помощта на 4 лодки и високопроходима техника пострадалите са транспортирани до безопасни места. Военнослужещите са претърсили два квартала в града и съвместно с органите за пожарна безопасност и защита на населението са евакуирали повече от 150 души. В спасителните дейности в града участват и два медицински екипа на Военномедицинска академия. За действие при необходимост са в готовност и вертолети „Кугър“ от авиобазата в Крумово.
По искане на областния управител на Пловдив са изпратени специализирани екипи за оценка на обстановката в с. Първенец. В Своге, след оценка на ситуацията, специализирано военно формирование започна изграждане на понтонен мост над река Балийска. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани