Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България се завръща в центъра на НАТО

[post-views]

Нашият първи приоритет е завръщане на България в центъра на НАТО, в центъра на Европейския съюз, с много по-активна роля, с едно достойно участие в процесите в двата съюза. Това заяви пред журналисти вчера министърът на отбраната Велизар Шаламанов при представянето на заместниците си – доцент д-р Десислава Йосифова и Павел Анастасов, на началника на кабината на министъра на отбраната Илия Налбантов, както и на приоритетите на ръководния екип на ведомството.
Първото, което искам да отбележа, е усложнената среда за сигурност, свързана със събитията в Украйна, събитията в Близкия Изток, продължаващото напрежение между НАТО, ЕС и Русия в търговски план, посочи той. Това са все събития, които изискват по-голямо внимание към сигурността, изтъкна Шаламанов. По думите му, за срещата на върха на алианса на 4-5 септември в Уелс страната ни подготвя визия за България в НАТО и в европейската отбрана – 2020.
Акцентът в тази национална програма е да покажем как инвестициите в отбраната, при достигане на разходите за отбрана до 2 на сто от БВП и вътрешна структура на този бюджет, осигуряваща 15-20 процента за инвестиции, ще подобри способностите на армията и степента на интеграция със съюзниците ни в НАТО и в ЕС, сподели министърът.
Той заяви, че знакова стъпка в тази посока е ангажиментът ни за ускорена акредитация на Центъра за компетентност по управление на кризи и възстановяване.
Шаламанов посочи, че до края на септември ще бъде завършен прегледът на структурата на въоръжените сили, започнат от предишното правителство. По думите му, предстои и професионална дискусия в Индустриалния форум, с цел да бъдат представени възможните източници за финансиране до 2020 г. В националната програма ще търсим намаляване на зависимостта от Русия и от руски технологии, особено в краткосрочен план, заяви министърът.
Той напомни, че приоритет на служебното правителство е и гарантирането на възможно най-добрите условия за честни и свободни избори, включително и за военнослужещите, които участват в операции и мисии.
В отговор на репортерски въпрос дали ще продължи дейността по формирането на батальон във Враца, министър Шаламанов каза, че работата по този проект засега ще бъде замразена, поради липса на финансови средства.
По думите на заместник-министър Йосифова, сумата, с която е отрязан бюджетът на МО (заради извършената от парламента актуализация на бюджета на НЗОK) е 99,8 млн. лв. По думите й така бюджетът на МО пада на 978 млн. лв., под психологическия праг от 1 млрд. лв., което е 1,21 на сто от брутния вътрешен продукт. Същевременно съотношението между парите за заплати, за текущи разходи и за инвестиции достига 90:9:1.
Питахте откъде ще бъдат направени икономиите, ще ви кажа – отвсякъде, с изключение на спешните неща, които няма как да спрем, каза Йосифова пред журналистите. Изключвам плащанията за личен състав, които ще продължат, уточни тя.
Министър Шаламанов каза, че няма да има съкращения на хора в МО. За случая в Костенец той посочи, че е направено всичко възможно ТЕРЕМ да покрие разходите за възстановяване на щетите, да се изплатят обезщетенията по застраховки, както и допълнителна помощ, изпратен е и екип от психолози от ВМА.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани