Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В бойния строй влязоха 23-ма лейтенанти

[post-views]

diplomirane_vvmu2Добре дошли в бойния строй на нашите ВМС! С тези думи министърът на отбраната Велизар Шаламанов поздрави новопроизведените лейтенанти от Випуск – 2014, които постъпиха във Военноморските сили. На церемония на Морска гара – Варна те получиха своите първи офицерски пагони, а отличниците – и награди.
Тържеството беше кулминацията за Празника на ВМС. Тази година Военноморските сили празнуват своята 135-а годишнина. Церемонията на Морската гара започна с ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от военния флот.
Точно в 9.00 ч. знамената се развяха над акостиралите на Морска гара – Варна корвета „Решителни”, фрегата „Смели” и минен ловец „Цибър”. По същото време флаговете бяха издигнати и на останалите кораби от ВМС из военните формирования по крайбрежието.
Настъпи най-емоционалният момент, за който строените на площадката на Морската гара курсанти бяха мечтали и работили през годините си на обучение във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров”. Зазвучаха заповеди и тържествени слова.
diplomirane_morsko_uchilishte2Със строева крачка, един по един новите морски офицери получиха дипломите и пагоните си. Министър Шаламанов връчи дипломата и пагоните на първенеца на Випуск – 2014 лейтенант Ваня Орманова. Тя получи и награда – кортик на ВМС. В края на миналата година момичето беше определено в престижна национална класация за „Студент на 2013 г.”.
Останалите новопроизведени офицери получиха дипломите и пагоните си от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командира на ВМС контраадмирал Димитър Денев и началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан първи ранг професор Боян Медникаров.
diplomirane_morsko_uchilishte1Празникът е изключително добър повод да покажем как славната история на ВМС ще се срещне с бъдещето в лицето на 23-мата курсанти, които днес получиха първото си офицерско звание, изтъкна в словото си министър Шаламанов. Преди 30 години в същия град и аз получих своите лейтенантски пагони и никога няма да забравя този ден, допълни той.
Министърът на отбраната поздрави лейтенант Ваня Орманова като първенец на випуска, както и първенците на специалностите „Корабни машини и механизми за ВМС” лейтенант Станимира Стефанова и на специалност „Военноморски комуникации и радиотехнически системи” лейтенант Мила Пенева.
Радостно е, че в една професия, която е подчертано мъжка, която е свързана със силен характер, имаме дами, каза министърът и пожела на лейтенантите успешна реализация. Един ден да командвате тези кораби пък и по-добри кораби, които България ще има, допълни той.
„През изтеклата година беше интересно да видим развитието на учението „Бриз – 2014”. Аз съм изключително благодарен за помощта, която оказахте по време на бедствието в квартал „Аспарухово”, засилената активност в Черноморския регион с нашите съюзници от НАТО, професионалният отговор на отделни провокации, които имаше от страна на Русия при усложнената обстановка в Черноморския регион”, сподели министърът.
Считам, че така, както цивилните ви колеги имат реализация по цял свят, така и нашите български ВМС ще бъдат все по-тясно интегрирани в структурата на силите на НАТО, заяви Шаламанов.
Вярвам, че всички вие, млади мъже и жени, ще дадете своя принос за осигуряването на суверенитета, сигурността на нашата страна, за осигуряване на чистотата на морските пътища, за осигуряване развитието и перспективите на българските ВМС и на нашите съюзници от алианса, каза в словото си вицеадмирал Николов. Той пожела на новите лейтенанти да станат командири на корабите, които ще дадат възможност за изява на българските ВМС в Черноморско-Средиземноморския регион и ще изведат флота ни в Световния океан в следващите 10-30 години.
Вярвам, че вие ще бъдете готови да се качите на новите палуби, да развеете флага на ВМС далеч от родните ни брегове, изтъкна началникът на отбраната.
„Драги випускници на военноморското училище, родината ни се нуждае от вашите знания, умения и младежки жар, се казва в поздравителния адрес от президента Росен Плевнелиев. Посланието беше представено от съветника на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов. „От утре вече като лейтенанти поемате по своя пълен с предизвикателства път на офицери от българските ВМС. Сред вас стоят бъдещите командири, които след години ще управляват флота на България и ще продължават неговите славни традиции”, се казва още в поздравлението.
Трябва да се гордеете, че сте възпитаници на най-старото техническо учебно заведение в България, годините усилен труд и знания, които получихте от вашите преподаватели са основа за висок професионализъм и дръзновение, каза капитан първи ранг Медникаров. „Следвайте собствения си път уверено, с високо вдигнати глави. Не се предавайте пред трудностите и изпитанията, с които ще ви изненада животът. Не забравяйте, че морето е стихия и не трябва да се огъвате пред бурите му, пред трудностите и несгодите”, посъветва той новите лейтенанти и им пожела „На добър час и попътен вятър!”.
Изминаха пет години, изпълнени с много труд и упорство, приемахме всички предизвикателства с усмивка,взехме си поуки от допуснатите грешки, оценихме помощта и подкрепата на командирите, началниците и преподавателите ни, каза в словото-отговор лейтенант Орманова. По дадена от нея команда строят от лейтенанти и курсанти разтърси Морската гара с гръмко „Ура!”.
Последва тържествен марш, в края на който по традиция лейтенантите хвърлиха във въздуха курсантските си шапки. Още на следващия ден те заминаха по разпределение на първите си офицерски работни места във военния флот.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани