Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България участва в работата на центъра на НАТО в Бидгошч

[post-views]

България е сред участниците в разнообразните събития, организирани от Военно-полицейския център за усъвършенстване (ВПЦУ) на НАТО в Бидгошч, Полша. Това става ясно от сайта на ВПЦУ.
Центърът е независима международна военна организация, която е отворена за всички страни от НАТО и държавите от инициативата „Партньорство за мир”.
Инициативата за създаване на ВПЦУ е на генералния щаб на полската армия и датира от 2009 г. Съюзното командване по трансформацията на НАТО дава зелена светлина на проекта и центърът отваря врати в Бидгошч.
Основните му задачи са свързани с дейности по образование и обучение, научни изследвания и проекти за развитие, анализи и извличане на поуки от практиката, разработване на концепции за развитие и други дейности. Предвижда се центърът да може да внася подобрения и да предлага изменения на доктрини, процедури и стандарти, свързани с дейността на военната полиция.
Чрез форумите и инициативите, организирани от ВПЦУ, участващите държави могат да дискутират, да обменят опит от практиката на войските, да уеднаквяват процедури и да предлагат нововъведения в съюзната практика и документация. Целта е да се повишат способностите и капацитета на военната полиция на страните от НАТО.
Това се извършва в тясна и непосредствена връзка с националните командвания на страните от алианса.
Според публикации в сайта на центъра, България е посочена като една от страните, които се присъединяват към работата на центъра. Директор на ВПЦУ е полковник Гжегож Васйелевски.
Със своите 360 000 жители Бидгошч е осмият по големина град в Полша. Разположен е в северната част на страната. Бидгошч е модерен икономически и финансово-банков център, важен железопътен възел по линията, свързваща Силезия с Балтийско море.
Градът е известен и с развитието на висшето образование.
В университетите в Бидгошч учат 45 000 студенти. Градът е запазил традициите си през вековете, а архитектурните забележителности – административни сгради, църкви, паметници на културата, са грижливо съхранени и поддържани, привличайки много туристи от Полша и чужбина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани