Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Eбола, или добрата новина

[post-views]
Росица Цонева
Росица Цонева

Вирусът Ебола, като СПИН-ът на ХХ-и век. Eбола, като чумата на ХХI-и век. Ебола, като биооръжие от бъдещето.
Падна и първата жертва в Европа. Световната здравна организация призова за координирани действия на всички държави и потвърди епидемията като глобална заплаха. Ваксина се очаква едва догодина.
Може ли да има добра новина в настръхналото от сценарии и страшни прогнози за бума на заразата информационно пространство?
Е, не сме на кръстопътя на заразата. На летището в София термокамери засичат дали някой от пасажерите няма „да светне” в тъмнозелено, а изолаторът е на една крачка.
Но има и друга наистина добра новина. И за пореден път у нас при заплаха или беда тя е свързана с Българската армия и с Военномедицинска академия.
Във ВМА, по думите на проф. д-р Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести, има, първо – непрекъснат поток на информация, второ – готови и обучени екипи и специални костюми и трето – място за изолация, заяви д-р Плочев.
Но за военната медицина, за съжаление, не за нейните проблеми и „болести”, се сещаме, когато имаме нужда от нея. А всъщност, военните ни медици са конвертируемите ни специалисти в мисиите на Алианса и работата им си остава знак за качество.

Най-ново

Единична публикация

Избрани