Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Музеят-крипта в „Св. Александър Невски” навърши 50 години

[post-views]

Музеят в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски” отбеляза 50 години от основаването си с ново име – Музей за християнско изкуство. Предстои издаването за първи път на каталог на колекцията, която се съхранява в него и създаването на негов сайт.
Уредникът Росица Русева обясни, че липсата на подобно издание, обичайно за всички музеи, не е само заради липса на средства – експонатите в криптата са отдадени за излагане от други институции, а цялата сбирка е собственост на десет различни музеи от цяла България.
Съществуването на експозицията е застрашено и от неуредената собственост върху катедралата „Свети Александър Невски”, за която днес никой не притежава нотариален акт. Дългогодишната сага беше на път да приключи през юни след споразумение между областната управа, министерството на културата и Столичната община със Светия синод. Тогава се предвиждаше Българската Православна църква да получи документ за собственост на храма, а Криптата с уникалните икони и скъпата техника за съхранението им да остане държавна. Миналия месец неочаквано Синодът поиска помещението. Решението остава в ръцете на Министерството на културата.
Директорът на Националната художествена галерия Бисера Йосифова каза по този повод, че Министерството на културата е уведомено за актуалното състояние на криптата, за необходимите ремонти, а също и за продължаващия имотен спор.
По повод 50-та годишнина се подготвят и две изложби – първата ще събере на едно място най-оригиналните произведения на християнската култура у нас, а втората – ще бъде посветена на етиопското християнско изкуство.
Колекцията на музея се състои от около 1500 произведения. В криптата посетителите могат да разгледат 300, включени в обновената постоянна експозиция, а още 50 са в изложбата „Радостта от молитвата.”

Най-ново

Виж още

Избрани