Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изпълнени бяха над 1500 скока

[post-views]

bsrf1Завърши съвместната многонационална подготовка „Черноморски ротационни сили 14” (BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 14 – PLATINUM LION (BSRF-14)), в която на територията на Република България участваха войскови формирования от въоръжените сили на Република България, морската пехота на САЩ и въоръжените сили на Азербайджан, Румъния, Сърбия и Великобритания с общ личен състав над 1500 военнослужещи. Тя се проведе от април до август 2014 г. на различни места в България и на територията на още 19 страни, като у нас двете й най-мащабни части бяха на полигон „Ново село“ и летище Балчик.

На полигон „Ново село“

подготовката протече в два етапа. От българска страна участваха основно войскови формирования от 61-ва Стрямска механизирана бригада. През първия етап (от 15 до 28 юли) военнослужещите усъвършенстваха своите умения в антибунтовнически операции, а през втория (от 31 юли до 15 август) – в мироопазващи операции. И през двата етапа се състояха занятия по огнева подготовка и бойни стрелби с щатното въоръжение на формированията и с въоръжение на партньорите от другите нации. През втория етап се проведе и курс за предни авионасочвачи, в който участваха военнослужещи от морската пехота на САЩ, българските ВВС и въоръжените сили на Румъния.
balchikВ района на летище „Балчик” от 4 до 15 август бе подготовката на специалните сили PLATINUM LION – SPECIAL OPERATIONS. Парашутисти и войскови формирования от Министерството на отбраната, структури на пряко подчинение на министъра на отбраната от 68-а бригада „Специални сили“, ВМС и ВВС

 тренираха елементи от мисии на Специалните сили

Бяха изпълнени 1500 учебно-тренировъчни и бойни парашутни скока от височини между 400 и 3500 метра с българско и американско парашутно-десантно оборудване и екипировка. Заместник-началниците на отбраната генерал-майор Константин Попов и генерал-майор Нейко Ненов  посетиха етапи от съвместната подготовка и дадоха много висока оценка на постигнатото.
В словото си при закриване на подготовката на полигон „Ново село“ и в района на летище Балчик общият ръководител на подготовката полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната, поздрави участниците с успешното завършване и постигнатите резултати от името на началника на отбраната на Република България вицеадмирал Румен Николов. Той подчерта, че

 основните цели са изпълнени

bsrf2Бяха приложени съвместни доктринални и тренировъчни концепции и различни тактики, техники и процедури, подобри се оперативната съвместимост между съюзници от НАТО и страни-партньори. Повишиха се подготовката и оперативните способности на личния състав и войсковите формирования от декларираните сили за участие в мисии и операции на НАТО. Полковник Матеев благодари на началника на полигон „Ново село“ подполковник Петър Желев, на командира на в. ф. 28 770 – Балчик, майор Иван Тодоров и на мениджъра на съвместните съоръжения господин Чарлз Едерич от Сухопътните Войски на САЩ, както и на личния им състав, за оказаната изключителна логистична подкрепа.
bsrf3Съвместната подготовка BSRF-14 е един от най-ярките примери за реален принос на Република България и САЩ към инициативите на НАТО „Свързаност на силите“ и „Интелигентна отбрана“. От началото на следващата година цикълът на съвместна подготовка BSRF става целогодишен, като ще се провежда и зимна ротация.
Българските ВВС участваха в подготовката с един военно-транспортен самолет С-27 Спартан, два самолета СУ-25 и два хеликоптера – Ми-17 и „Кугар”. Военно-медицинската ни академия осъществи медицинското осигуряване и участва в подготовката с екипи за авиомедицинска евакуация. Сигурността по време на съвместната подготовка беше поверена на  екипи на Служба „Военна полиция“.
Бяха реализирани и два съвместни хуманитарни проекта – в с. Завой,  област Ямбол, и в с. Мокрен, област Сливен. В тях участваха военнослужещи от военно формирование 52590 – Ямбол, военно формирование 22220 – Сливен, и Националната гвардия на щата Тенеси.

Майор Стоян Даракчиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани