Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Къде е Цветан Василев – по пътя на Братя Галеви

[post-views]

Драмата с КТБ, която „изправи на нокти” хиляди хора, вложили парите си в тази банка, в самото си начало вървеше някак тихичко, сякаш почти нищо не се е случило. Имало временни затруднения, ще се предприемат мерки за оздравяване. Дори се постави срок до 21 юли, когато вложителите ще могат свободно отново да разполагат с парите си. Първото съмнение в този твърде илюзорен оптимизъм внесе това, че шефът на банката Цветан Василев, странно как и защо, вече не беше на родна територия, а започна да дава изявления от Виена – градът, прочул се от 90-те години на миналия век като „столицата на българските странни банкери и кредитни милионери”.

От прокуратурата реагираха първоначално с арести на главната счетоводителка и касиерката на КТБ, както и на един от директорите. Според държавното обвинение, двете дами са изпълнявали устно нареждане на Цветан Василев за източване от банката на 206 милиона лева, които той е изнесъл в неизвестна посока. При първото обвинение не бе отронена и дума за самия Цветан Василев, макар, че според обвинителния акт, той е бил двигателят на

незаконната финансова операция

По-късно прокуратурата излезе с информация, че нещата са се развивали в тайна, за да не се попречи на разследването. Продължават активните процесуално-следствени действия по трите основни направления на разследване, казаха миналата седмица от институцията на Цацаров:
– длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“
– длъжностни присвоявания от служители на КТБ АД на сумата от 206 милиона лв.
– престъпления против стопанството, извършени от длъжностни лица при КТБ АД, във връзка и с констатациите на одиторските доклади.
Какво е установило разследването до този момент?
На 25 юли Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев /временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД/, както и Георги Зяпков /ръководител управление „Кредитиране“ в банката/ са привлечени като обвиняеми лица в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.
На 28 юли, в условията на задочно производство, като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечен Цветан Василев – председател на надзорния съвет на КТБ АД. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 година до 19 юни 2014 година умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Задочното обвинение

и привличане към отговорност е по причина, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене, казват от прокуратурата. На 28 юли, веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му чрез Интерпол.
След анализ на данните от докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании и на доказателствата по делото, са формулирани задачите на финансово-счетоводна експертиза. Решено е тази експертиза да бъде възложена на международна организация с безспорен експертен опит. Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. В помощно помещение на банката, в кашон, са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст„да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и други подобни, казват от прокуратурата. Иззети са и 14 чувала с нарязани оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21 юни, ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор.
Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване, след съответно разрешение на съд, в помещение в сграда в столицата. От БНБ – управление „Банков надзор”, са изискани всички документи, свързани с упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката. Продължават интензивни разпити на свидетели и обвиняеми лица.
Изрично следва да се подчертае, че действията на прокуратурата и разследващите органи по досъдебното производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката, заявяват от прокуратурата.
Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи, включително кредитни досиета, от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна. Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и

унищожени документи

но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми, посочват от прокуратурата, като отхвърлят всякакви намеци или обвинения, че разследването може да се намеси неправомерно във финансовия одит на КТБ.
От тази нова информация на прокуратурата главното, което става ясно е, че именно Цветан Василев е човекът, който носи главната отговорност за финансовите нарушения и престъпления, свързани с КТБ. И е обявен за издирване по целия свят. В същото време, в самото начало на драмата с КТБ, същият Василев щедро даваше интервюта и обяснения по всякакви медии, като телевизиите го включваха директно. Дали от Виена – това вече е въпрос на разследването.
Сега той се води в неизвестност и преустанови публичните си защитни изяви. Дали от самото начало е бил във Виена, както сам заявяваше, остава загадка. Както остава загадка и как така, буквално минути преди разследващите да влязат в банката, той се озова извън пределите на страната. Случайност? Остър нюх? Или „доброжелателно” предупреждение?
Случаят „Василев” май доста напомня аферата „Братя Галеви”. Преди две години дупнишките бизнесмени със съмнителна слава Пламен Христов и Ангел Галев

получиха присъди

от по четири години, които трябваше да изтърпят едва ли не „по пантофи” – на лек режим в затворническото общежитие от открит тип в село Самораново – точно срещу техните палати в околностите на Дупница. Но явно и това им се видя твърде силно и те изчезнаха от България буквално минути, преди Върховния касационен съд да потвърди присъдите. От тогава са в неизвестност, въпреки, че са пуснати по всички и всякакви системи за издирване, чрез които сега търсят и Цветан Василев. Заради изчезването на Галеви изпод носа на правосъдието, мълвата сполучливо ги нарече Бегалави. Ако скоро Цветан Василев не бъде открит, където и по света да се намира, как ли ще бъде наречен? А и както да бъде наречен, каква утеха ще е това за вложителите в ограбената от него банка, ако не бъде изправен пред правосъдието?

Добромир Пелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани