Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан първи ранг професор Боян Медникаров: Ключът за успеха е в мотивацията

[post-views]
Капитан първи ранг професор Боян Медникаров
Капитан първи ранг професор Боян Медникаров

– Г-н капитан първи ранг, каква е вашата оценка за подготовката на курсантите и студентите, които се дипломираха преди дни?

– Завършва един випуск от наши обучаеми, който носи нови характеристики в своята подготовка. Всичко това е резултат на първо място от настъпилите промени в регламентацията на морското образование след промените в основната конвенция, определяща този процес – така наречената международна конвенция за подготовка и освидетелстване на морските лица, след промените от Манила през 2010 г.
През последните две-три години ние интензивно работихме за въвеждането на тези промени, за да отговорим на новите изисквания, за промените в стандартите на подготовка, промените на съдържанието на подготовката и, разбира се – за въвеждането на множеството нови симулационни комплекси, тренажори, които да осигурят това различно ново качество на подготовката.
Можем да кажем, че Випуск – 2014 в много голяма степен усети тази разлика в подготовката, защото нашите нови симулационни комплекси бяха въвеждани от 2012 – 2013 г. Нашите колеги – курсантите и студентите, имаха реалната възможност да преминат и през такъв тип обучение, базирано на най-модерните информационни технологии. Това няма как да не се отрази позитивно на тяхната професионална и практическа подготовка.

– Известно е, че всеки випуск е по-различен от останалите. С какво може да бъде запомнен конкретно Випуск – 2014 г.?

– Випуск – 2014 е специфичен с това, че в него има много активни хора. Активни, както в областта на образованието, с участието на различни научни форуми, но и в обществения, социалния живот на училището.
Завърши лейтенант Ваня Орманова, която през миналата година бе обявена за студент-първенец на Република България и получи най-високи награди. Сред нашите випускници през тази година е и лейтенант Мила Пенева, която спечели едно от изключително престижните състезания по кибермрежи.
Сред випускниците е и председателят на нашия студентски съвет. Така че ние имаме наистина много активни хора, които завършиха своето образование. Надявам се, че те ще имат прекрасна реализация след училището.

– Предстои новата учебна година и приемането на новите курсанти и студенти. Какви хора идват да учат във ВВМУ? Има ли връзка между средното образование и висшето военноморско образование, което вие давате?

– Искам да направя една корекция. Този процес не предстои. Той завърши. На 17 юли завършихме пълният процес на прием на нашите обучаеми – бакалаври за новата 2014-2015 г. Смятам, че това е едно уникално постижение за училището, особено в условията на текущата демографска криза и острите проблеми, които изпитват ред университети, за да попълнят своите квоти за обучаеми.
Ключът за нашия успех е свързан с фактора мотивация. Изключително наблегнахме на това да успеем да подберем мотивирани хора. Беше организирана ранна кампания, която започна по същество през есента на 2013 г. Всичко това ни позволи да имаме достъп до широк кръг кандидати и да търсим най-мотивираните сред тях. Специална е заслугата на моя заместник по учебната и научната част капитан първи ранг доцент Калинов, който предложи и след това – заедно със своя екип – реализира, този иновативен подход в приемната кампания.
Един от най-важните пътища за набиране на такива мотивирани хора са и специалните кариерни пътеки. Създали сме ги с някои от важните гимназии, които са наши традиционни партньори, от гледна точка на това, че от там излизат нашите кандидати.
На първо място това са морските професионални гимназии. Имаме специална процедура, която позволява директен прием на обучаеми от морските професионални гимназии, стига те да имат много добър успех и ако кандидатстват същата специалност, по която са се обучавали в гимназията.
Също така ние сме щастливи, че ученици от престижните математически гимназии също традиционно проявяват сериозен интерес към образованието във ВВМУ.

– Каква е реализацията на младите хора, които завършват Висшето военноморско училище?

– Нашите курсанти намират своето място във Военноморските сили. Тук като че ли съществува един малък, бих го нарекъл – административен проблем, тъй като длъжностите на корабите от ВМС са по-високи от началната длъжност на лейтенант. И тъй като всеки един от нашите възпитаници се стреми да продължи да работи на борда на корабите, те са принудени да избират така наречените „дубльорски” длъжности, само и само да бъдат част от екипажите на корабите на ВМС.
Що се отнася до нашите студенти, ние също имаме много оптимистични показатели. На първо място обучаемите в трите ни водещи морски специалности – „Корабни машини и механизми”, „Електрообзавеждане на кораба” и на най-вече – „Корабоводене”, намират директна реализация в международните корабоплавателни компании. Разбира се – и в някои национални компании, като сравнително лесно получават своите позиции за стаж и след завършването на този стаж намират и своята работа.
Не без значение тук е и високият финансов мотив за този техен избор. В момента стартовите заплати на младите офицери в корабните компании варират от порядъка на 2300-2700 евро. Нещо, което, за съжаление, е несравнимо със стандартите на заплати в нашата държава.
Известна трудност срещат нашите студенти, които се подготвят за специалности, свързани с експлоатацията на пристанищата. Съществува все още криза в шипинга в световен мащаб, която няма как да не се отразява и на тези дейности в нашата страна.
Но ние сме оптимисти, тъй като корабоплаването, шипингът съществува, това е кръвоносната система на глобалната индустрия. Има някои показатели, че глобалната икономическа активност би трябвало да продължи да нараства. Това няма как в последствие да не даде своето отражение и върху всички отрасли на корабоплаването, в това число – и на пристанищната дейност.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани