Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Безпилотникът Gray Eagle води и радиоелектронна борба

[post-views]

Американската армия е провела изпитания на безпилотния летателен апарат MQ-1C Gray Eagle със система за радиоелектронна борба NERO. Както съобщава Jane’s, изпитанията са били осъществени от 2 до 19 юли 2 014 г. Целта им е била да бъде потвърдена тактическата и техническата целесъобразност на използването на генератори за радиосмущения като средствата за това са разположени на безпилотен летателен апарат.
Проверките на NERO са били на полигона „Дагуей” в щата Юта, САЩ. Преди да се стигне до това, в продължение на две години е била разработвана компактната система, която да бъде пригодена да работи на безпилотни летателни апарати. По данни на американските военни, в хода на изпитанията генераторът за смущения е работил с пълна мощност, без да оказва някакво странично влияние върху бордовите системи на Gray Eagle. Предвижда се допълнителни изпитания да бъдат извършени скоро.
През май 2013 г. американските военни получиха два комплекта от системата NERO за монтиране на безпилотния самолет Gray Eagle. Тази система е разработена на базата на CEASAR, който се използва успешно от 2010 г. на леките двумоторни самолети King Air C-12. В перспектива се предвижда NERO да бъде използвана за поддържане на наземните подразделения от въздуха.
Разузнавателно-ударният безпилотен летателен апарат MQ-1C Gray Eagle беше разработен от компанията General Atomics на базата на безпилотника MQ-1 Predator. Апаратът може да се движи със скорост до 250 км/ч и може да се намира във въздуха до 30 ч. Безпилотникът има четири точки за окачване, което му дава възможност да носи ракети AGM-114 Hellfire или AIM-92 Stinger или авиобомби GBU-44/B Viper Strike.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани