Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Избраха компаниите по проекта JMR-TD

[post-views]

Американското военно командване е определило двете компании, които ще се занимават с разработването на перспективна единна многофункционална винтокрила машина – демонстратор на технологиите. Както съобщава Jane’s, компаниите са били определени по резултатите на тендера JMR-TD, който се осъществява от 2013 г. Засега подробности не се съобщават публично. Командването на САЩ има намерението да обнародва резултатите от тендера в края на август-началото на септември 2014 г.
Преди резултатите от конкурса да бъдат обявени официално, военните имат намерение да проведат разговори с четирите предприятия, които участват в проекта JMR-TD. Става дума за американските компании Bell Helicopter, AVX Aircraft, Karem Aircraft и консорциума Boeing/Sikorsky. Двама от тези участници ще получат частично финансиране на програмата за създаване на летящ демонстратор на технологиите за перспективна винтокрила машина. Според условията на тендера, половината от дейностите на предприятията трябва да бъде заплатена от самите тях.
През април 2013 г. беше публикувана информация за създаване на конвертоплан трето поколение. Според действащите планове на командването на армията на САЩ, първият полет на демонстратора по технологията JMR трябва да бъде осъществен през 2017 г. Стана ясно, че военните имат намерение по-късно да обявят тендер за разработването на „винтокрила машина на бъдещето”, която трябва да постъпи на въоръжение в средата на 2030 г. Не бяха поставени точно определени изисквания към този летателен апарат. Участниците имат възможността да предложат различни варианти на машините – от класическата схема до мултикоптера.
Тогава стана известно още, че консорциумът Boeing/Sikorsky е предложил на армията на САЩ високоскоростен хеликоптер JMR-TD на базата на опитния образец Х2. Този хеликоптер ще може да достига скорост от 425 км/ч. Друга компания – AVX Aircraft ще предложи на военните хеликоптера AVX JMR. Неговата скорост се предвижда да е 430 възела (796.4 км/ч). Bell Helicopter предлага свой вариант – конвертоплана V-280 Valor. Конвертопланът ще може да извършва полети със скорост от 518.6 км/ч, а бойният обхват на машината е 1481 км с възможност да бъдат извършвани полети до 3.9 хил.км.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани