Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изпитания на транспортер с пенопластови вериги

[post-views]

Морската пехота на САЩ е извършила изпитания на тежкия амфибиен транспортер UHAC, който е с вериги от пенопластови блокове. Както съобщава Defense Update, изпитанията са били проведени на Хавайските острови по време на ученията RIMPAC 2014.
В действията са участвали прототипът на UHAC – неговите размери са два пъти по-малки от перспективния сериен образец на транспортера. По време на ученията UHAC е влязъл от брега във водата, доплувал е до дока на десантния кораб „Рашмор”, приел е в товарния отсек щурмова машина и я е доставил обратно на брега.
Разработките на транспортера се извършват от хавайската компания Navatek с финансирането на Управлението на военно-морските операции на САЩ. По-рано компанията предаде на военните два прототипа UHAC: първият е бил изработен в мащаб 1/5, а вторият – 1/4.
Тежкият транспортер е оборудван с две вериги, чиито тракове са направени от подсилен пенопласт. Те дават възможност на машината ефективно да се придвижва както по пресечена местност, така и по вода при височина на вълните до 3.05 м. Както се очаква серийният пълноразмерен транспортер ще може да превозва три пъти по-тежки товари, отколкото се използват в момента от десантните катери на въздушна възглавница от типа LCAC (товароподемността е 54.4 т).
В момента командването на морската пехота на САЩ прави оценка на възможните сценарии, в които може да бъде използван новият тежък транспортер. В перспектива машините от типа UHAC могат да бъдат приети на въоръжение, но засега не е ясно кога точно това ще стане.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани