Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народният театър открива сезона през септември

[post-views]

През септември в Народния театър предстоят юбилейното 50-то представление на спектакъла „Духът на поета”, 100-но на „Аз плащам” и 50-то на Дребни брачни престъпления”.
Първото заглавие за сезон 2014/2015 е на Явор Гърдев „Жана”от Ярослава Пулинович. Спектакълът ще има своя премиера и в рамките на Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” Пловдив, 2014. На феста театърът ще участва и със спектаклите „Любов” от Елин Рахнев (реж. Лиза Шопова) и „Херкулес” от Фридрих Дюренмат под режисурата на Ивайло Христов, с който се открива в Античния театър на Пловдив фестивала „Сцена на кръстопът”.
В края на септември представлението „Хамлет” на Явор Гърдев ще гостува на един от най–големите Шекспирови фестивали в Гданск, Полша. Той събира спектакли, представяния на артистични срещи и уъркшопи с театрални творци от цял свят. Фестивалът се случва всяка година в края на лятото в Гданск, Сопот, Гдиня (наречени Три-град).
Историята му започва през 1993 г. с първите Гдански Шекспирови дни. Организатори са Фондация „Theatrum Gedanense” и Гданският Шекспиров театър. Досега на феста са представени над 180 театрални компании от 40 държави, вкл. страни като Южна Корея, Израел, Япония и Куба, на сцените на Триград. Сред големите имена в театъра, представяни тук, се открояват: Питър Брук, Люк Пърсивъл, Елизабет ЛеКомпт, Лев Додин, Оскарас Коршуновас, Роберт Стуруа, Роберто Куили и много други.
За първи път тази година във фестивала ще има българско участие с адаптация на спектакъла “Хамлет”. Пиесата на Шекспир ще се играе на български език (в превод на проф. А. Шурбанов), съпроводен със субтитри на полски и английски.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани