Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За 6 години заменяме старите изтребители с нови

[post-views]

В рамките на шест години може да се извършат стъпки по навлизането на нови изтребители и постепенно извеждане на старите. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов при посещението си в 3-а авиобаза вчера.
Не бих казал, че ще стартираме процедура за нов боен самолет, но с работата, която съвместно сме захванали с командира на ВВС и с началника на отбраната, мисля, че ще имаме един балансиран пакет от проекти за модернизация, които да внесем в правителството, а след това и в парламента, когато той се състави и когато започне да работи, изтъкна той.

Целта е по този начин да не се губи никакво време и Велизар Шаламанов е абсолютно убеден, че който и да е следващият министър на отбраната, само ще може да се гордее с това, което професионалното ръководство и със съдействие на министерството е направено. Основната работа ще бъде свършена от хората, които всеки ден носят отговорност за войските на страната. А за това, че досега не са внесени тези проекти, може би е въпрос на колебание, на чакане на някакви решения за допълнителни средства или някой друг да дойде да ни предложи решения, коментира министърът на отбраната.
По време на посещението си той награди летци, оказвали помощ на населението.
За мен е изключително висока чест да бъда в авиобаза „Граф Игнатиево”, не само за учението, свързано с нашето тясно сътрудничество със съюзниците по гарантиране на въздушния суверенитет на България, но и да отбележим, макар и по един скромен начин, усилията, които нашите колеги от авиобаза „Крумово” са вложили в подпомагане на гражданските власти, за спасяване на българи в трудност. Това е нещо, което високо се цени от всички в България и в много голяма степен определя отношението към Въоръжените сили, защото трудът на много от вас остава невидим, заяви той по време на церемонията.
Той благодари на командира на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов за гостоприемството и за много доброто представяне не само при действията на съвместната подготовка, но и при носенето на дежурството и по цялостното развитие на авиобазата.
Министър Шаламанов награди с грамоти полковниците Петьо Мирчев и Иван Николов, старши сержант Георги Филипов и цивилен служител Антон Христозов от авиобаза „Крумово” за проявен изключителен професионализъм при ликвидирането на последствия от мащабните наводнения, в градовете Варна, Добрич, Бургас и Мизия. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов отличи с предметни награди за участието в спасителните мисии в град Мизия майорите Бойко Личев и Димитър Бабачев, старшина Пламен Минков и цивилен служител Емил Занков, също от авиобаза „Крумово”.
Отговаряйки на журналистически въпроси, министърът на отбраната заяви, че това, което е видял при посещението си във формирование на ВВС действително показва много висок професионализъм и пълна интеграция в рамките на системата за противовъздушна отбрана на НАТО.
Чух, продължи той, изключително ласкави оценки от нашите американски колеги, което показва, че българските ВВС са реална част от алианса.
В 3-а авиобаза вчера бяха още командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Златко Златев, посланикът на САЩ у нас Марси Райс и директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани