Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Шаламанов: Изграждаме много по-способни въоръжени сили

[post-views]

При едно добро управление на националните средства в периода 2015-2020 г. можем да изградим много по-способни въоръжени сили. Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов при обсъждането на проекта на „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана” в Информационния център на МО.
Предвижда се документът, който се подготвя според изисквания на НАТО, да бъде представен от страната ни по време на срещата на върха на алианса в Уелс на 4 и 5 септември. В дискусията участваха представители на неправителствени организации от областта на отбраната и сигурността, социолози, бизнесмени от отбранителната индустрия.
Визията е насочена към това как най-добре да бъдат защитени българските интереси в НАТО и ЕС, изтъкна Шаламанов. Необходимостта от този документ произтича и от може би основния проблем, пред който сме изправени – този за модернизацията на нашите въоръжени сили и придобиването на реални способности, допълни той.
По думите му, анализът показва нещо доста тревожно. От 2003 г. досега са похарчени около 1,8 млрд. лв. за модернизация. От тях около 1,4 млрд. са за ВВС. Над 120 млн. лв. са за комуникационни и информационни системи.

Позиции

Във визията има много положителни неща, безспорно сме изправени пред проблема Украйна – Русия, той е много щекотлив, трябва да спазваме ангажиментите, които сме поели към НАТО и ЕС”, каза председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев.
Визията е стъпка в правилната посока, която ще ни даде насоки за работа в следващите 10 години, заяви заместник-председателят на Националния съвет на Независимия национален съюз на офицерите в България генерал-майор от резерва Кольо Бъчваров.
Връзката между общество, народ и армия е срината, войникът не трябва само да знае да стреля, той трябва да знае и защо стреля, посочи председателят на Съюза на възпитаниците на военните на НВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев.
Армията се гради на личен състав – подготвен, обучен, на въоръжение и техника, във визията не се чувства какво е състоянието на нашия личен състав, заяви председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Нито защитихме социално личният състав, нито му дадохме възможност да си прояви способностите, и всичкото това е в продължение на години, допълни той.
„Ако искаме да се освободим от зависимостта на някоя държава, не трябва самолетите и хеликоптерите да ги държим 15 години, така че да се обезценят и след това да ги продадем на безценица. Трябва да се продадат тогава, когато имат цена, и с продажбата на една ескадрила да купим половин ескадрила от някоя друга държава. Въпросът е техниката да бъде съвременна”, предложи бригаден генерал от резерва Динко Иванов.

Факт е, че точно в сферата на ВВС ние сме постоянно под напрежение дали ще имаме достатъчно самолети за гарантиране на въздушния суверенитет, изтъкна Шаламанов. Той посочи, че в същия период България е получила като помощ от САЩ около 400 млн. лв., както и 100 млн. лв. за проекти по програмата за инвестиции в сигурността на НАТО.
Според министъра, визията трябва да определи как до 2020 г. да се изразходва може би същият обем от средства – около 1,7 – 1,8 млрд. лв., така че да бъдат постигнати реални способности, които България е обещала да изгради в рамките на процеса на отбранително планиране на НАТО.

Едно обещай – но го изпълни!

Обещай едно – изпълни го, а не десет – и нула накрая. С тези думи заместник-председателят на Асоциацията на Сухопътните войски бригаден генерал от резерва Валентин Цанков препоръча да има реализъм в целите, които си поставя визията. Нека в дните до срещата в Уелс да се приземим, да видим кое действително е възможно и да поемем такъв ангажимент, който след година, две три, пет, да бъде изпълнен, това се цени в НАТО, обясни той. Имаме сериозни резерви и съмнения по достигането на дела на бюджета за отбрана до 2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г., изтъкна Цанков. Близо 20 години, за съжаление, се поставяме в ситуацията на политическо ниво да поемаме ангажименти, които впоследствие по обективни причини, поради липса на финансови средства, не успяваме да изпълним, напомни той.
Считаме, че геополитическата и регионалната среда за сигурност са отразени във визията съвсем синтезирано, доста добре, тенденциите са негативни, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва (СОР) „Атлантик” генерал-майор от запаса Съби Събев. Конфликтът Русия – Украйна ще продължи да оказва влияние по сигурността във всичките си аспекти и вероятно няма скоро да бъде решен, заяви той. Събев предложи, по опита на Дания, парламентарно представените партии и коалиции в новото Народно събрание да подпишат политическо споразумение в подкрепа на ръста на отбранителните разходи. По думите му, е добре да се инициира създаването от България, Турция и Румъния на постоянна военноморска група на НАТО в Черно море.
Визията е стойностен документ, в който заявяваме нашата национална позиция за срещата в Уелс, заяви председателят на Центъра за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността на Югоизточна Европа и Черноморския регион генерал-майор от запаса Стоимен Стоименов. По думите му трябва да се прецени дали заради визията ще се наложат промени в други стратегически и концептуални документи.
Два процента е много високо ниво на политическа амбиция, съмнявам се, че политическата воля след 5 октомври (денят на парламентарните избори) ще подкрепи почти удвояване на военния бюджет до 2020 г., сподели генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов от СОР „Атлантик”.
„Казано по-простичко – това е удвояване на военния ни бюджет. По-скоро амбицията 1,5 е реална”, посочи той. Според Запрянов, нито една военна икономика на страна от ЕС няма да има бъдеще, ако не намери мястото си в единната европейска отбранителна технологична база.

Към този момент, въпреки че не е приключил процесът на преглед на структурата на силите, ние не предвиждаме каквито и да е стъпки по намаляване на числеността на ВС, категоричен беше Шаламанов. По думите му, ще се търси възможност за коопериране на нашата промишленост с индустриални звена от страните в алианса, чрез създаване на иновационни клъстери.
Бялата книга за отбраната е ключовият документ, на който стъпва визията, заяви заместник-министърът на отбраната Павел Анастасов. Срещата в Уелс на 99 на сто ще бъде фокусирана върху събитията около източния фланг на алианса, прогнозира той. И допълни: „Очевидно има криза. Средата за сигурност не ни чака, Нямаме време за губене”.
По думите му, сумата за придобиването на нов многоцелеви основен боен самолет възлиза на около 400 млн., които да бъдат заделени до 2020 г. За модернизацията на фрегатите от проект Е-71 са нужни до 200 млн. лв. за същия период, също толкова – и за нови бойни бронирани машини в Сухопътните войски. Необходими са и между 50 и 100 млн. лв. за радари.
Това означава реално към 900 млн. за трите вида въоръжени сили до 2020 г., коментира Анастасов. Ако се реализира визията, това би означавало една напълно обновена и модернизирана армия, обобщи той.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани