Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мисията на НАТО в Афганистан с нов главнокомандващ

[post-views]

Американският генерал Джон. Ф. Кемпбъл е новият и последен главнокомандващ на Международната мисия на НАТО по подържането на сигурността в Афганистан (ISAF). Той пое поста от генерал Джоузеф Дънфорд на специална церемония в Кабул в понеделник (26 август).
Председателят на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси, върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав и високопоставени афганистански военни бяха част от официалните гости на церемонията.
Ген. Демпси използва случая да благодари за изключителния професионализъм на ген. Джоузеф Дънфорд, който беше начело на мисията 19 месеца, през които ИСАФ намали чувствително военното си присъствие в страната, а афганистанската армия пое изцяло водещата роля по гарантирането на сигурността и закона в страната.
Генерал Кемпбъл поема командването на ИСАФ в изключително важен момент, както за Афганистан, така и за коалиционните сили. Под неговото ръководство ще бъде завършен процеса по изтеглянето на чуждестранните контингенти от страната в края на 2014г, когато официално приключва и военната мисия на Алианса. Под командването на ген. Кемпбъл ще завърши и процеса по предаването на цялата отговорност от НАТО на афганистанските армия и полиция по гарантирането на сигурността и опазването на живота на обикновените афганистанци след 2014г.
Това е третата мисия на ген. Джон Кемпбъл като командир в Афганистан, като през 2010-2011 г. ръководи военен батальон в размирната провинция Кандахар. Припомняме, че в тези години САЩ и НАТО увеличиха усилията си за разгрома на талибаните в самото сърце на тяхната съпротива срещу централната власт в Кабул – именно провинциите Кандахар и Хелманд.
Смяната в командването на ИСАФ стана на фона на задълбочаващата се политическа криза в Афганистан, след като един от двамата кандидати за президент в Афганистан Абдула Абдула заплаши за пореден път да бойкотира оспорваните президентски избори.
Бившият външен министър на страната изтегли наблюдателите си от протичащото повторно преброяване на гласовете и предупреди, че обмисля да се изтегли от процеса като цяло. Причината за това е отново съмнения за измами.
До проверката, която минава под наблюдението на ООН, се стигна, след като и двамата кандидати Абдула Абдула и Ашраф Гани се обявиха за победители и си размениха взаимни обвинения за измами.
За да се избегне задълбочаването на политическия вакуум в Афганистан двамата се съгласиха да направят правителство на национално обединение, но за сега не е постигнат успех.
Повторното преброяване на близо 8-те милиона гласове от балотажа през юни започна в началото на миналия месец. Технически процесът може да продължи още няколко седмици. Избирането на президент в Афганистан е от важно значение за страната, защото няма кой да подпише двустранното споразумение за сигурност със САЩ. От него зависи и бъдещата тренировъчна мисия на НАТО след изтичането на действащата на ИСАФ в края на годината.

Най-ново

Единична публикация

Избрани