Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път в НАТО сертифицират модул извън страната

[post-views]

От 8 до 12 септември в Тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс (Германия) ще бъде сертификацията на Модула за авиомедицинска евакуация, съставен от 43-ма военнослужещи от 24-а авиобаза и 4-ма специалисти от ВМА – София. За първи път в НАТО такава процедура ще се извърши извън територията на страната, откъдето е формированието. Освен в инспекцията на способностите, екипажите от авиобазата с две вертолета „Кугар” участват до 16 септември в Съвместната ротационна подготовка – 14-08, в която те се включиха от началото на седмицата. Самолет С-27J „Спартан” пък ще оперира от авиобаза „Рамщайн”.

За мен е особена чест да бъда заедно с вас в този исторически за българските ВВС ден. Исторически, защото за първи път в нашата славна история формирование от българските ВВС ще бъде сертифицирано извън територията на страната – в една сложна, динамична и предизвикателна обстановка.
Така започна словото си командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев на церемонията в района на 24-а авиобаза по тържественото изпращане на участниците от авиомедицинския модул. Той благодари на целия личен състав на авиобазата за положения огромен труд, за това, че са разучили всички изисквания, стандарти, тактики, техники и процедури, разработили са необходимите документи, оборудвали са модула и са подготвили техниката. И най-важното, самите те са се подготвили.
Вашата мисия ще бъде изпълнена с много предизвикателства, но аз не се съмнявам в успеха ви. Защото вие знаете прекрасно, че със своите действия вие защитавате труда на всички тези, които остават тук и са посветили време, отделили са много от своята дейност, за да може вие да представите не само авиобазата и българските ВВС, но и Българската армия и България, обърна се към заминаващите генерал-майор Радев.
Той отбеляза, че сертификацията ще протече в един много важен за страната ни момент – срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. Бъдете сигурни, че действията ви ще бъдат атестат за оценката, която се дава на българските въоръжени сили, за техните способности, съпричастност и лоялност към Алианса и съюзниците.
От вашето представяне ще зависи как в бъдеще ще се развиват авиобазата и ВВС. И вашето представяне ще допринесе в огромна степен за това, базата да има повече ресурси и по-актуални задачи, продължи генерал-майор Радев. И увери присъстващите, че командването на ВВС отстоява позицията България да се специализира в НАТО за въздушен транспорт – вертолетен и самолетен, както и за други задачи, свързани с този транспорт.
Вие до момента доказахте, че за вас няма невъзможни задачи във всяка една област, каза още генерал-майор Радев. Той припомни действията в град Мизия, когато независимо от сложната обстановка, военнослужещите са допринесли за спасяването на хора и за пореден път са доказали, че са спойката между армия и народ.
В заключение командирът на ВВС пожела на заминаващите не само да дадат всичко възможно, за да се представят на изключително високо ниво, но и да усвояват нови способи и знания да използват невероятната възможност да споделят опит с нашите партньори от Алианса. И да спазват всички изисквания за безопасност – и на земята, и във въздуха.
Настъпи часът на истината. За това, защото 43-ма военнослужещи от авиобазата плюс 4-ма от ВМА трябва да представят пред колегите от НАТО труда на всички нас, заяви командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Златко Златев. И това е така, аргументира се той, защото те сами, на 1500 км оттук, на чуждо, почти непознато място, трябва да бъдат отговорни, да бъдат самостоятелни, да могат да взимат решения, да се съвместят с другите хора и да дадат максимума от себе си.
Действително, добави бригаден генерал Златев, ние заделихме за тях голяма част от ресурсите си, за да бъдат изпълнени по 180 летателни часа и те го направиха. За първи път в НАТО се сертифицира формирование, което е извън държавата си.
Това е прецедент в НАТО и от нас ще се учат колегите от Алианса. След сертификацията всички бележки ще бъдат сведени до страните от НАТО, което е уникално, завърши командирът на 24-а авиобаза, като изказа увереност, че хората от модула ще дадат максимума от себе си. След словата тържествен водосвет за здраве отслужи отец Костадин от Крумово.

Задачите

По време на Съвместната ротационна подготовка екипажите на двата вертолета „Кугар” ще изпълнят следните типове задачи:
превоз на войски, материални средства и бойна техника;
превоз на товари на външно окачване;
десантиране по способа „бързо въже” и „рапел”;
ексфилтрация с използване на лебедка и въжено-спасителна система;
въздушно разузнаване;
медицинска евакуация на ранени от бойното поле;
тактически превози;
полети за търсене и спасяване.

Характеристиката на това наше пребиваване в Хохенфелс е не толкова обучение. Ние участваме в ротация, която подпомага бригада от Сухопътните войски на САЩ за по-нататъшното й включване в реална мисия. Нашите задачи са по авиационна поддръжка на тази бригада. Това заяви преди отпътуването за Германия заместник-командирът на 24-а авиобаза по летателната подготовка подполковник Филип Ангелов, който е и командир на Модула за авиомедицинска евакуация. По време на ротацията, съгласно Плана за сертифициране на НАТО, ще бъде извършена инспекция на Модула за авиомедицинска евакуация. Това са двете ни основни задачи, обобщи подполковник Ангелов. Завръщането на българските военнослужещи се очаква да бъде на 16 септември.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани