Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Моделът за управление на ВМА е успешен

[post-views]

Военномедицинска академия е в готовност да поеме лечението и рехабилитацията на пострадали от конфликта в Украйна. Това стана ясно по време на работната среща на ръководството на ВМА с колектива на болницата, на която присъстваха министърът на отбраната Велизар Шаламанов, министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.
Данни за финансовото състояние на болницата и мерките за неговото стабилизиране представи началникът на ВМА бригаден ген. проф. Николай Петров. ВМА е на трето място в страната и на първо в столицата като предпочитана болница за пренасочване на тежко пострадали пациенти, чието лечение е високоспециализирано и скъпоструващо. В същото време болницата е на 6-то място в страната по изплатени средства за оказване на спешна помощ и други високоспециализирани дейности.
Според посочените данни, към 22 август 2014 г. натрупаните общи задължения на ВМА са близо 119 млн. лв., от които над 109 млн.лв. са просрочени. През последните два месеца след преразглеждане и предоговаряне на сключените договори с фирми, ръководството на ВМА постигна договорености, намаляващи почти наполовина годишните разходи, с които до края на годината ще се отчете икономия от близо 5 200 000 лв. Според извършения анализ, въпреки тежкото финансово състояние на болницата, диагностично-лечебният процес запазва своето ниво и ВМА продължава да бъде едно от най-предпочитаните лечебни заведения на страната.
Моделът на управление на ВМА може да превърне болницата в еталон за управление на здравна структура в условия на криза, който да стане разпознаваем. Това каза в заключение министърът на отбраната Велизар Шаламанов, като изрази пълна подкрепа на екипа на ВМА и призова за помощ към здравния министър. От своя страна, д-р Мирослав Ненков увери, че в рамките на мандата си като служебен министър ще направи възможното за стабилизиране на болницата.
По време на срещата бяха представени заместниците на началника на ВМА: полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м., FACS – заместник-началник по диагностично-лечебната дейност, полк. доц. д-р Румен Попов, д.м. –заместник-началник по учебната и научна дейност, и ВРИД заместник-началник по войсковото медицинско осигуряване в страната и извън територията на страната полк. доц.д-р Любомир Алексиев.
Бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната, на началника на отбраната и на началника на ВМА за назначаване на длъжности и повишаване във военно звание на офицери от структурите на академията. Връчени бяха и награди на военномедицинските екипи, участвали в спасителните операции при наводнението в района на гр. Мизия. За постигнати високи резултати в служебната дейност, показани професионализъм, усърдие, трудолюбие и във връзка с кръгла годишнина със заповед на министъра на отбраната с предметна награда кортик на ВМС бе награден полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски. За изключителен принос при извършване на служебна дейност началникът на ВМА награди с грамота подполковник Жасмин Желев – главен асистент в Лаборатория „Контрол на радиационната обстановка” в Научно-изследователска лаборатория по радиационна защита.
По време на работната среща бяха връчени награди на военномедицинските екипи, участвали в спасителните операции при наводнението в района на град Мизия. Медиците са извършили около 50 медицински прегледа и манипулации, 8 евакуации и множество консултации съвместно с представители на БЧК и други организации, ангажирани с преодоляване на щетите от бедствието.

Най-ново

Единична публикация

Избрани