Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рота застъпва в 6-месечно дежурство

[post-views]

От 1 септември започва дежурството на лекоманеврена рота и национален поддържащ елемент в състава на междинен резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА. Дежурството ще продължи до 28 февруари 2015 г. Основният състав на ротата е от 38-и механизиран батальон на 2-ра Тунджанска бригада. Контингентът премина в средата на август двудневна сертификация, която завърши с тактико-специално учение. Председател на комисията бе полковник Живко Тодоров от Съвместното командване на силите.
Подготовката на ротата започна на 14 юли и завърши със сертификацията. Тя премина стандартно, както всяка една подготовка за мисия, тъй като през годините батальонът е подготвял много роти за Босна и Херцеговина, за Кандахар и за Кабул, и имаме голяма практика в тази дейност. Така че за мен това бе една стандартна подготовка в кратък срок, заяви командирът на 38-и механизиран батальон подполковник Тихомир Димчев. Като капитан, тогава от 61-ва Стрямска бригада, той бе командир на четвъртата ни охранителна рота, която бе на мисия в база „Бутмир” в Босна и Херцеговина през втората половина на 2003 г. Имаме представа за база „Бутмир”, за особеностите на хората, за културната среда, но обстановката сега е друга и не може да се каже, че при активиране на контингента, ще използваме онзи опит. А и задачите сега са други, обясни още подполковник Димчев. За първи път батальонът подготви контингент за междинен резерв, след като е участвал преди това с охранителни роти, както в СФОР, така и в операция АЛТЕА.

Факти

На 2 януари 2002 г. започва мисията на първата българска рота в състава на Стабилизиращите сили в Босна и Херцеговина (СФОР) по мандат на Съвета за сигурност на ООН и под командването на НАТО. Тя осигурява охраната, отбраната и пропускателния режим на щаба на СФОР в база „Бутмир”.

На 2 декември 2004 г. в базата се провежда церемонията по предаване на мисията на НАТО на военната операция .

В края на август 2007 г. приключва изпълнението на плана за трансформация на участващия в операцията военен контингент на Европейския съюз.

Основните задачи на операцията са поддържането на сигурността в страната, утвърждаване на етническата толерантност, подпомагане на завръщането на бежанците, оказване на помощ при формирането на общите държавни институции, задържане на издирвани от Международния съд за военни престъпления.

Имало ли е все пак нещо различно от другите подготовки за мисии? Като цяло, отговори подполковник Димчев, няма нищо различно от една стандартна подготовка за мисия. С изключение на това, че хората след сертификацията остават в дежурство, в 6-месечна готовност от 1 септември т.г. до 28 февруари 2015 г.
Особеното е, че материалните средства ще се получат след активиране. И много от дейностите ще бъдат след евентуалното активиране на ротата. За всичко това има изготвени планове, заповеди и разпореждания. Когато се получи сигналът, в указания от плановете срок контингентът трябва да бъде в Босна и Херцеговина.
Командир на рота „Алтеа” е капитан Росен Начев. Основата й е от неговата 1-ва механизирана рота от батальона, като са привлечени и други войници от бригадата. В контингента има още национален елемент и подразделения от други формирования на Българската армия. Ротният командир се справи чудесно с подготовката на своите подчинени, бе мнението на подполковник Димчев.
Капитан Росен Начев е завършил НВУ „Васил Левски” във Велико Търново през 2000 г. Бил е командир на взвод, а сега е командир на рота. Участвал е в четири мисии извън страната – в Босна и Херцеговина през 2003 г. като командир на взвод с 3-а охранителна рота СФОР, в Ирак през 2007 г. като заместник-командир на 3-а охранителна рота за охрана на бежанския лагер в Ашраф и в Афганистан два пъти – в Кандахар през 2008 г. като заместник-командир на рота по логистичното осигуряване и в Кабул през 2011 г. е бил инструктор в тим от съветници.
По време на подготовката в ротата провеждахме занятия по тактико-специална подготовка и огнева подготовка, но най-много наблегнахме на изучаването на стандартните оперативни процедури за съответната мисия в Босна и Херцеговина, казва капитан Начев. По тактическа подготовка тренирахме действия на контролен пост, на наблюдателен пост, патрулиране, ескортиране, конвоиране… Подготовката завърши с тактико-специално учение в продължение на два дни на Гарнизонния учебен център „Люляк”, допълни той. Мнението му е, че по-голямата част от воините имат необходимия опит участвали са в различни мисии, но все пак конкретно за предстоящото дежурство в междинния резерв са се обучавали по програмата за непосредствената подготовка
Заместник-командир на ротата е капитан Атанас Бакалов.
Той е и заместник-командир на първа рота от 38-и батальон. Командири на взводове са капитан Петко Баремов и старши лейтенант Веселин Генов. Командир на взвод „Военна полиция” е капитан Милен Стоев. Началник на осигуряващото звено към състава на ротата е капитан Стефан Тодоров.
По време на дежурството няма ограничения за военнослужещите с изключение на това, че те не могат да напускат страната. Ще се води нормален учебен процес и отпуските ще бъдат по график. Като част от мотивацията на воините при подготовката на роти, като тези за междинен резерв АЛТЕА и в Многонационалната бойна група ХЕЛБРОК, доскоро беше, че те бяха включвани в основната си част след това в контингентите за мисии в Афганистан. Но сега такива мисии, най-вече за войниците, няма. Затова бе направено предложение за получаването на някакви компенсации за тези, които ще бъдат в резерв.
Какво друго предстои на батальона? До края на учебната година ще се води нормален учебен процес. Най-важната задача са планираните тактически учения с бойни стрелби на полигон „Корен”. Те ще се проведат след сертификацията на батальонната бойна група, чиято основа ще бъде 31-ви механизиран батальон. В нея военнослужещи от 38-и батальон ще участват в групи за имитация, за противостоящи сили, за оценители. И едновременно с всичко други задачи ще бъдат в дежурство, като междинен резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани