Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три поколения в служба на дълга

[post-views]

mila_penevaМорската гара във Варна. Веселото множество от усмихнати хора се радва на току-що приключилото производство на морски офицери от Випуск 2014.
Новите лейтенанти още с курсантските си униформи, са в прегръдките на своите близки и роднини. Звучат поздравления, млади и стари си правят селфита със смартфони, отвред се чуват честитки и пожелания за здраве и успех.
В една от групите момиче в униформа е заобиколено от своите близки. Това е лейтенант Мила Пенева, първенец в специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво от ВМС”. Тя е и първенец от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”.
Всъщност лейтенант Пенева е един от най-успешно представилите се курсанти по време на цялото си обучение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. В края на миналата година беше определена за най-добър студент в областта „Технически науки” на варненските университети. Тя има и върхово постижение в едно много престижно IT-състезание по компютърни мрежи. Мила е най-добре представилата се българка в световен мащаб в състезанието Net Rider.
Сега, на Морската гара, тя се радва на новите си лейтенантски пагони в обкръжението на баща си и дядо си. Те също са офицери. Бащата – капитан втори ранг Пламен Пенев е морски офицер. Дядото на Мила – полковник от резерва Антон Русев е служил в Строителните войски. Така три поколения офицери празнуват влизането на лейтенант Пенева в командирския строй.
Никоя специалност в Морско училище не е лека, но с повече желание и упорство нещата се получават, споделя Мила. Имам прекрасен светъл пример в живота си – и баща ми, и дядо ми, които определено помогнаха за избора ми, допълва с усмивка тя.
Лейтенант Пенева е от Созопол и е разпределена да служи в четвърти дивизион кораби в Пункта за базиране – Бургас. Твърде рано е да кажа каква точно кариера бих желала да имам, но се надявам просто да се справям добре с предстоящите задачи и да не разочаровам близките си, изтъква тя.
Надява се да посреща успешно предизвикателствата на развитието на комуникациите. В нашата специалност казваме, че завършваме военното училище и продължаваме да се учим всеки ден, заявява момичето.

А как би характеризирала офицерската професия? „Много е благодатна! Това е професия, в която, когато полагаш усилия, винаги получаваш нещо насреща. Осигурен си. Имаш една достойна професия, с която само можеш да се гордееш”, казва усмихнато момичето.

В момента съм изпълнен с патриотизъм, от който имаме нужда, и съм изключително горд, че дъщеря ми продължи нашата традиция на офицери от Българската армия, заявява с гордост бащата на Мина – капитан втори ранг Пенев. Още повече съм доволен, че тя в малка степен надмина моите успехи като курсант, надявам се, че ще надмине и моята реализация като офицер, допълва с усмивка той. Капитан втори ранг Пенев служи в морското командване на НАТО в Лондон с тригодишен мандат, след като няколко години е служил в Съвместното командване на силите в София и във Военната академия „Г. Ст. Раковски”.
Казва, че не му се е налагало да убеждава дъщеря си да стане военнослужещ. Моята съпруга беше основният мотиватор при избора на професията, а аз бях принуден да се съглася, заявява с усмивка офицерът.
Службата във флота не е лесна, допълва той. „С придобиването на новите проекти кораби се създаде и по-голяма възможност за плаване, което също си е предизвикателство. Но съм убеден, че всеки офицер трябва, поне в началната си кариера, да мине 6-7 години в бойните поделения, за да може, като поостарее малко и заеме по-високи позиции, да има какви легенди да разказва на следващите поколения”, казва капитан втори ранг Пенев.
През подобно трупане на опит е преминал и самият той. Споделя с гордост, че е от първия екипаж на „Дръзки”, който докара белгийските фрегати през 2005 г. За мен ще бъде много голямо удовлетворение, ако и дъщеря ми се представи добре на същия този проект кораби, изтъква бащата.
А дали в сегашната си служба в Лондон офицерът вижда някакви особени разлики в процедурите в отделните натовски държави? „България отдавна е натовска държава, твърдо съм убеден, че ние доста добре се представяме в съвместната ни дейност с партньорите. Естествено, че има разлика между държавите – културни традиции, финансово осигуряване. Но гордо мога заявя, че ние сме носители на нещо българско”, заявява капитан втори ранг Пенев.
Сигурен е, че младите лейтенанти ще се справят отлично с дейностите на съюзно равнище. Те ще бъдат по-добри от нас, във всички случаи, категоричен е офицерът.
Гордея се със синовете и внуците си, засега най-много с внучката, обичам ги и винаги ще им помагам, казва дядото на лейтенант Пенева полковник от резерва Русев. Той е завършил ВА „Г. Ст. Раковски”, бил е на висока щабна длъжност. „Но по време на реформите, като критикуваш някого за условията в системата, си патиш. От Държавна сигурност, от нейните органи бях набеден, уличен и почти съкратен. Но не съжалявам, защото бях на прав път, казва ветеранът. И пожелава на внучката си: „Да изпълнява заповеди и да разсъждава така, че винаги да бъде честна, справедлива и да не съжалява за това, което е извършила”.
Така с подкрепата на близките си, лейтенант Мила Пенева тръгва към строя, към бъдещето си, към реализацията на мечтите си.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found