Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба в галерия „Средец” проследява историята на Паметника на свободата

[post-views]

Уникални експонати, пресъздаващи историята на Паметника на свободата, автентични фотографии и документи, представящи неговата значимост и място във времето са включени в изложбата „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“. Експозицията е представена съвместно от Националния военноисторически музей и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, а експонатите са изложени в галерия „Средец”.
С помощта на артефакти, напомнящи за събитието, посетителите на изложбата ще се пренесат в деня на откриването и освещаването на паметника.
Те ще видят ключа, с който Цар Борис III отключва костницата, и ножицата, с която прерязва лентата. За първи път ca показани и оригиналните чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев. В залата се чувства атмосферата около вълненията, обединили широки слоеве на тогавашното общество. Показани са и Златната книга за впечатления, пощенски марки и значка, изработени по случай освещаването.
Писателят Ганчо Бакалов припомня, че завършването на строежа за няколко години е било своеобразен подвиг – заради суровите атмосферни условия в планината и тежкия труд, който строителите са полагали ежедневно.
Идеята за паметник, увековечаващ саможертвата на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването ѝ се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно, през 1934 г., мемориалът е завършен, за да привлича посетители и до днес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани