Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Маруся Богданова, ръководител на проекта за повишаване на квалификацията: Европрограма мотивира администрацията в МО да се усъвършенства

[post-views]

Под ръководството на постоянния секретар на отбраната д-р Добромир Тотев на 25 август 2014 г. се проведе заключителна конференция за представяне на резултатите от реализирането на проект „Повишаване на квалификацията на служителите от администрацията на Министерството на отбраната в курсове, модули и семинари в страната“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет“, съфинансиранa от ЕС чрез Европейския социален фонд.
В заключителната конференция участваха Моника Димитрова – Бийчър, ръководител на Управляващия орган на ОПАК от Министерството на финансите, Антон Ластарджиев – директор на дирекция „Управление на човешките ресурси“, представители на Военна академия „Г.С. Раковски“ и експерти от дирекциите на МО.
Ръководител на проекта е Маруся Богданова, главен експерт в дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната, която любезно представи резултатите от изпълнението на проекта за читателите на в. „Българска армия”.

-Г-жо Богданова, какво е финансовото изражение на проекта?

-Проект „Повишаване на квалификацията на служителите от администрацията на Министерството на отбраната в курсове, модули и семинари в страната“ се реализира в продължение на 16 месеца и е на обща стойност близо 34 215 лв. За изпълнение на проекта между МО и МФ е сключен „Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд”.

-Какво е значението на проекта за Министерство на отбраната?

-Проектът е ключов поради няколко причини: той е първият реализиран в рамките на приоритетна ос II „Управление на човешките ресурси, обучените служители обхващат няколко възрастови категории, а обратната връзка и отзвукът от проведените обучения са положителни.

-Колко души преминаха през модулите на обучение?

-До месец юли т. г. 127 държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение в МО преминаха 192 обучения в Института по публична администрация, като някои служители участваха в повече от едно обучение. Целева група по проекта са държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение от администрацията на Министерството на отбраната. Обученията бяха проведени в курсове по професионални области, свързани с управленски умения в администрацията, управление на човешките ресурси, ефективни комуникации на държавната администрация; правни аспекти и управление на административната дейност, превенция и противодействие на корупцията, финансово и стопанско управление и е-правителство: изграждане, умения.

-Какви са целите на проекта?

-Обща цел на проекта е усъвършенстване на административния капацитет на Министерството на отбраната чрез обучение на служителите в курсове по професионални области. А специфичните цели са няколко. На първо място бихме могли да посочим повишаването на знанията и уменията на служителите от администрацията на Министерството на отбраната по професионални области. Също така повишаване на мотивацията на служителите от централната администрация и стимулиране на инициативните. Не на последно място е и осигуряването на възможност за „Учене през целия живот“. Основни дейности, изпълнявани в рамките на проекта са изготвяне на заявка за обучение на служители от администрацията на МО в курсове, модули и семинари в Института по публична администрация. Обучение в курсове, модули и семинари от каталога за обучения в Института по публична администрация (ИПА) в професионални области. Както и дейности за информация и публичност. При преглед на заложените и постигнати индикатори в рамките на проекта, можем да отбележим успех за този проект. Бяха повишени знанията и уменията на целевата група (държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение от администрацията на Министерството на отбраната). Служители от администрацията на Министерството на отбраната са по- мотивирани и инициативни, както казахме, осигурена е възможност за „Учене през целия живот“, осигурени са публичност на инициативата и прозрачност на резултатите от проекта.

-Задоволяват ли ви постигнатите резултати?

-При преглед на постигнатите резултати – удостоверения за успешно обучение, анкетни карти от обучените служители и анкетни карти от ръководителите на обучените служители, установихме със задоволство, че служителите от администрацията на Министерството на отбраната са с усъвършенствани професионални знания и умения след проведеното обучение по проекта, по-мотивирани и по-инициативни са. Всички анкетирани ръководители (директори на дирекции/ началници на отдели) смятат, че подчинените им служители са повишили знанията и уменията си в резултат на проведеното обучение по професионални области. Съгласно попълнените анкетни карти от служителите – 98,5% са повишили знанията си и уменията си в резултат на проведеното обучение. Всички анкетирани ръководители смятат, че мотивацията на служителите при изпълнение на служебните им задължения е повишена в резултат на това обучение, а инициативността – отчасти. Обучението по проекта е било полезно на база проведени обучения според 99% от служителите (да – 81,3%; – отчасти – 17,7%; – не – 1%) Относно практическото приложение на придобитите знания и умения в резултат на обучението в дейността на служителите в бъдеще всички анкетирани ръководители отговарят положително. На база проведени обучения, темите от обучението ще намерят практическо приложение в дейността на 99% от обучените служители. (да – 74,5%; – отчасти – 24,5%; – не – 1%) Обучението мотивира служителите за самоусъвършенстване и последващи обучения в курсове в бъдеще според 100% от анкетираните ръководители (да – 86%; отчасти – 14%; не- 0%). 98,96% от обучените служители са мотивирани да участват в друг курс в бъдеще или да се подготвят самостоятелно.

-Къде се извършваше обучението?

-Служителите бяха обучени в курсове в Института по публична администрация – институция, която чрез обучение на служителите от държавната администрация подпомага изграждането на модерна административна система в Република България. Обучението е проведено в курсове с продължителност 1-3 дни, без продължително откъсване на служителите от служебните им задължения. Впечатлението на 80,21 % от обучените служители за нивото на обучението в Института по публична администрация на база проведени обучения е отлично и много добро (добро ниво – 17,19%; – имам забележки – 2,6%). Осигурени бяха публичност и прозрачност на инициативата. Проведоха се 2 конференции, изработени бяха и раздадени информационни и рекламни материали, публикувани са прес-карета и интервюта за проекта. Всички обучени служители и анкетирани ръководители (100%) са запознати с факта, че този проект на МО е осъществяван с финансовата помощ на ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани