Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Постижението на един е успех за всички

[post-views]
Капитан втори ранг Георги Николов
Капитан втори ранг Георги Николов

За нас най-важното е хората да знаят, че всички лични постижения са успех за целия отряд. Това казва командирът на отряда „Противоминни кораби” от състава на Военноморска база – ВМС капитан втори ранг Георги Николов.
По думите му от особено значение за екипната работа е хората да изпълняват всеотдайно и съвестно задачи, да знаят своето място. Тогава и успехът на един става успех за всички.
Отрядът, който е дислоциран в Пункт за базиране – Варна, осигурява в противоминно отношение действията на останалите дивизиони и силите на военноморските кораби с цел осигуряване на тяхната безопасност в противоминно отношение. Нещо повече – ние осигуряваме и противоминната безопасност за търговското корабоплаване, заявява капитан втори ранг Николов.
В състава на отряда са минният ловец „Цибър” и шест рейдови миночистача, от които три са действащи, а останалите са резерв. До преди две години отрядът се е състоял от минен ловец, два базови миночистача и шест рейдови миночистача, обединени в трети дивизион противоминни кораби.
След направения преглед на структурата на силите двата базови миночистача са били

изведени от състава на дивизиона

От останалите кораби е формиран сегашният отряд противоминни кораби, който влиза в състава на шести дивизион миночистачни кораби.
Плавателните съдове извършват периодично разузнавателно търсене за мини по фарватерите, по които се движи търговското корабоплаване. Това е задължение на ВМС, което произтича от Закона за морските пространства на Република България, изтъква командирът на отряда.
Борбата с минната опасност, откриването и унищожаването на котвени и дънни мини е основната дейност, която изпълняват минният ловец и рейдовите миночистачи. През изтеклата година корабите са участвали във всички тренировъчни прояви на ВМС, започвайки от тактическите учения на единичния кораб и завършвайки с участие в учението на военноморската база.
„Търсенето на мини при нас основно се изпълнява с учебна цел. Назначава се предварително район, който се обследва. В зависимост от това, дали дейностите се извършват с минния ловец или с рейдовите миночистачи, се изпълняват по съответните способи, които са залегнали в практическите ръководства”, обяснява капитан втори ранг Николов. По думите му в наши дни, когато

технологиите се развиват

и се изработват все по-труднооткриваеми мини, се развиват и способите за откриването им. Това най-вече може да се постигне чрез насочване на усилията в тренираността на операторите на хидроакустическите станции и придобиването на практически опит за откриване на такива цели, посочва офицерът.
При изпълнение на нашата дейност конкретно не сме се натъквали на мини, което е добър знак, заявява той. И допълва, че все още мини от Втората световна война „излизат” по нашето Черноморие, най-вече около морския бряг, включително и на няколко метра дълбочина. В повечето случаи те са откривани от водолази или биват изхвърлени на брега, като откриването на такива обекти е много трудно, казва капитан втори ранг Николов.
Дали заради руско-украинския конфликт, който е буквално на отсрещния бряг на Черно море, има поставени допълнителни задачи? „Не, нямаме допълнителни задачи. Изпълняваме своята дейност, както е планирано”, казва офицерът.
А текущите задачи си вървят в по установения от години ритъм във всекидневието. Предстои да бъде извършена

частична сертификация

на минния ловец. През 2015 г. корабът ще бъде в състава на декларираните сили от състава на ВМС за участие във формирования на НАТО.
През следващата година е предвидено да бъде извършена и частична модернизация на оборудването на минния ловец. Технологичното обновление е в зависимост от това кои цели за развитие ще бъдат утвърдени.
Отрядът, с малки изключения е попълнен близо 100 процента с личен състав. В ход е назначаването на вакантните длъжности на нови военнослужещи. Един от лейтенантите от тазгодишния випуск от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” е разпределен да служи в отряда противоминни кораби.
При нас няма изтичане на кадри, напротив – всички искат да продължат службата си тук, казва капитан втори ранг Николов. Това донякъде е стимул за останалите да са по-старателни, допълва той. При офицерския състав върви тенденцията хората да продължават службата си на по-високо ниво в по-горни щабове.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани