Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рязък завой в разбирането за Путин

[post-views]

В Европа отново имаме използване на военна сила за постигане на политически цели. Съществуващото вече 25 години разбиране, че в Европа няма политически цели, които могат да се постигнат с военни средства, вече е в историята.
Опитът на Путин да възстанови части от това, което навремето беше Съветският съюз или съветската зона за влияние, лишавайки големи части от народа на Украйна от правото да се определи към Европа, доведе до това, което виждаме в момента – окупацията на Крим, вкарването на военни части в Източна Украйна, дестабилизирането на страната. Това до голяма степен определи и дневния ред на НАТО.
Използване на военна сила за постигане на политически цели в Европа накара държавите членки на алианса да направят рязък завой, както в разбирането си за Путин, така и да обърнат отново внимание на организацията, която всички знаят, че в последните двайсет и няколко години тръгна по пътя на обиране на мирните дивиденти.
Работеше една фабрика за илюзии, че в Европа се е възцарил мир и вече няма да има конфликти. За съжаление ситуацията се промени. Това, което НАТО реши в Уелс, е пряко следствие на политиката на Путин спрямо останалата част от Европа и в частност Украйна.

Из интервю по БНР на бившия военен министър Бойко Ноев

Най-ново

Единична публикация

Избрани