Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Съвместни усилия” – операция за професионалисти

[post-views]

С решение на Министерския съвет на заседание от 23 октомври 2013 г. и заповед на министъра на отбраната бе дадено началото на провеждането на операция „Съвместни усилия“.
В първия етап операцията включваше възстановяването на 107 км. пътища – 71 км. горски и 36 км. по протежение на планираното за изграждане инженерно-техническо съоръжение. Етапът приключи на 28 ноември 2013 г.
Вторият етап започна на 20 януари т.г. и завърши в края на юли. През това време бе изградено инженерно-техническото съоръжение на част от държавната граница с Турция. То се състои от фундаменти, основни и второстепенни колони, спираловидна режеща тел, различни видове пана от метални решетки, оградна мрежа и портали.

Майор Пламен Минчев
Майор Пламен Минчев

В завършилата операция „Съвместни усилия” участваха представители на десетина формирования от Сухопътните войски. И всички те допринесоха с дейността си за изграждането на инженерно-техническото съоръжение на границата с Турция. Но безспорно, най-голямото изпитание бе за инженерните специалисти, които трябваше да показват високите си знания, порасналите си умения, натрупания опит през годините и организационните си способности. Затова и пред празника им – 13 септември, трябва да им се отдаде заслужено признание. Най-вече заради тях операция „Съвместни усилия” може да се нарече – операция за професионалисти.

Подполковник Йордан Йорданов
Подполковник Йордан Йорданов

От представителите на всички участващи формирования бе сформиран инженерен батальон. Негови командири на ротационен способ бяха подполковник Йордан Йорданов (командир на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка на 55-и инженерен полк), подполковник Иван Любомирски (командир на батальона за защита на силите от 2-ра механизирана бригада) и майор Пламен Минчев (заместник-командир на 91-ви ибоп). Изключително съм доволен от всеотдайните усилия, които положиха всички участници в операцията. Използвам случая в навечерието на 13-ти септември – празника на инженерни войски, да поздравя всички колеги от българската армия по случай 136-годишнината от създаването на рода войска, които заемат своето достойно място при изпълнения на службата с пожелания за лично здраве, семейно щастие и още по-големи успехи в изпълнението на функционалните им задължения, заяви в навечерието на празника майор Пламен Минчев.
Заместник-командирът по логистичното осигуряване на 91-ви ибоп майор Данаил Стоицев бе отговорник на групата по приемането, завеждането на отчет и разходването на материалните средства по сключения договор за обществени поръчки за операция „Съвместни усилия”.
Изнесеният склад бе в района на 42-ри механизиран батальон на 2-ра бригада. Приемали са материалните средства от фирмите доставчици, следели са документите – декларация за съответствие, сертификат за качество и гаранционни карти за материалите. Назначени са били и материално отговорни лица – старши сержантите Йордан Чапов и Станислав Стоев от 91-ви инженерен батальон. Те са приемали материалите и са ги складирали. Под ръководството на заместник-командира по логистичното осигуряване на 42-ри батальон майор Ивайло Янъков е работила група за товарене и разтоварване.
Много съм впечатлен от старши сержант Радко Радиев от тази група. Работеха и в събота, и в неделя. Само добри думи мога да кажа за краниста сержант Веселин Славов, който разтоварваше по около 100 тона материали на ден, сподели майор Стоицев.
Той не спести благодарностите си към хората от Базата за ремонт в Сливен с командир подполковник Румен Гочев. Цивилният служител мотокаристът Наско Иванов от тази база много професионално си е изпълнявал задълженията по разтоварването на спиралите и на колоните. Шофьорите старши сержантите Георги Маринов и Георги Прахальов са доставяли с високопроходими автомобили материалите от Ямбол до участъците на границата.
Какви са били ротациите в дейността на изнесения склад? Редували са се като отговорници майор Стоицев, капитан Соня Петрова-Ганева и капитан Стоян Чакъров.
Материалноотговорните лица в изнесения склад старши сержант Йордан Чапов и редник Асен Деянов са извършвали ротация със старши сержант Станислав Стоев и редник Мирослав Йорданов. Всички те са от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.
Какво е ставало в същото време на границата: капитан Радостин Тенев – заместник-началник щаб на 91-ви батальон, е участвал и в първия, и във втория етап на операцията. В Тактическия оперативен център на сформирания със заповед на командира на Сухопътните войски инженерен батальон той е бил на длъжност оператор. Изготвял е необходимите сведения до по-горната инстанция, давал е всекидневни обобщени донесения и доклади, съобщавал е какви дейности са били извършени за деня, какво е направено, какви са разходите като горива, пари за храна и нощувки.
Имало ли е трудности? Те бяха най-вече с експлоатацията на техниката. Но чувствахме доброто разбиране на командването на Сухопътните войски. Благодарностите ми са и към хората на подполковник Гочев от Ремонтната база в Сливен, които винаги се отзоваваха, когато възникваха някакви аварии или имаше необходимост от ремонт на техниката, отбеляза капитан Тенев.
Освен това, вторият етап на операцията е започнал при много студено време и силен снеговалеж. Почвата е била замръзнала и изкопите на фундаментите са ставали по-бавно. Но в тези тежки условия след закупуването на новите приспособления за многофункционалните екскаватори (хидравлични свредели) темпът на работа се е увеличавал с всеки изминал ден.
След това са били монтирани основните и второстепенните колони на оградата. При бетонирането им е имало трудности, заради изключително тежкия терен. Доставеният бетон от фирмата е трябвало бързо да се положи. На второстепенните колони е била сложена оградна мрежа, а след нея воините са поставили спиралата от режеща тел на основни и второстепенни колони.

Предстои многонационално учение

До края на септември в 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка се извършва периодично техническо обслужване. След неговото приключване, от 1 октомври продължава подготовката на формированията и щаба на батальона. Командно-щабното учение, съвместно с щаба на 55-и инженерен полк е от 7 до 9 октомври. През ноември пък предстоят лагерни обучения и ротни тактико-специални занятия.
От 9 до 15 ноември ще се състои учение „Тримонциум 2014”, на многонационалното интегрирано формирование за обща инженерна поддръжка, в което ще участват военнослужещи от България, Хърватия, Румъния и Грузия. В учението 91-ви ибоп ще се представи с военнослужещи в управлението на ротата и два взвода – електротехнически взвод и взвод „Тежък механизиран мост”. Задачите ще бъдат изпълнявани в района на формированието в Пловдив, а на местността ще бъдат демонстрирани способностите на двата взвода от батальона. През юни т.г. капитаните Валентин Въндев и Даниел Стоянов, старши лейтенант Марио Марков, лейтенант Симеон Костов и сержант Иво Тошев участваха в Румъния в подобно учение на многонационалното интегрирано формирование за обща инженерна поддръжка.

Цялото съоръжение е било изградено под ръководството на техническите лица, като са сформирали два екипа. В първия са работели капитаните Николай Фолев и Даниел Иванов от 91-ви батальон. В другият екип на техническите лица са били майор Илиян Рашков от Командването на Сухопътните войски и капитан Валентин Вътков от батальона за защита на силите от 2-ра механизирана бригада.
Може да се каже, че операцията е изнесена основно от състава на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка и Батальона за защита на силите от 2-ра бригада като участници и специалисти. Привлечени са били и специалисти от 54-ти инженерен батальон в Белене на 55-и инженерен полк. Във втората част на втория етап много успешно се е включил Батальонът за защита на силите от 61-ва бригада. Военнослужещите от него бързо са навлезли в естеството на работата и нейният темп се е ускорил. Участниците в операцията от 91-ви ибоп не забравиха да споменат и приноса на екипите от 110-и логистичн полк. С помощта на модул М-150 те своевременно са приготвяли храната – закуска, обед и вечеря. Доволни са останали и от битовите условия. Затова инженерните специалисти изказват благодарност на командира на 110-и мобилен полк за логистична поддръжка полковник Радослав Янев.
Използваната техника е била предимно от батальоните на 55-и инженерен полк. Но също така е била привлечена разнообразна техника и от други формирования на Сухопътните войски.
И все пак, за да стане ясно какъв е бил обемът на работа, добре е да се споменат някои числа. Оградата е дълга 30 километра. Паната са 6000, основните колони са 6000, толкова са и второстепенни колони. Общо 510 тона е само спиралата от режеща тел. 30 километра е оградната мрежа. Използван е 2800 куб. метра бетон. Изградени са 22 портала за обслужване на оградата, които се отварят нагоре. Така че още веднъж може да каже – „Съвместни усилия бе операция за професионалисти.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани