Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложбата „Цар Самуил – величие и трагизъм” в Националната библиотека

[post-views]

Изложбата „Цар Самуил – величие и трагизъм” беше открита в Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий”. Посетителите й ще могат да се запознаят с оригинални документи от всички фондове на библиотеката, които имат отношение към личността и епохата на Цар Самуил.
Цар Самуил управлява България от 997 до 1014 г. В продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения.
Цялото му царуване обаче е белязано с непрестанните борби за надмощие с Византия. Той умира на 6 октомври 1014 година, като се предполага, че причината довела до смъртта му е сърдечен удар, причинен от вида на ослепените му войници след битката при Беласица. След преждевременната смърт на царя, България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците и само след четири години идва и краят на Първото българско царство.
„Образът на цар Самуил, не преживявал трагедията и страданието на войниците си е един от нашите незабравими уроци по история. Опитите българите да бъдат лишавани от зрение и превърнати в безпомощна армия, исторически погледнато претърпяват неуспех.
Българската нация доказа, че е зряща и отстоява своето достойно място на европейската карта”
, заяви премиерът Георги Близнашки, който беше почетен гост на откриването.
Изложбата е част от събитията, с които се отбелязват 1000 години от смъртта на цар Самуил. Част от тази инициатива е и решението на Столичния общински съвет до пилоните при базиликата „Св.София“да бъде издигнат паметник на цар Самуил.

Най-ново

Единична публикация

Избрани