Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обама праща военни срещу Ебола

[post-views]

Американският президент Барак Обама обяви, че изпраща 3000 войници в Западна Африка да помагат в борбата срещу Ебола, съобщи БиБиСи. Ще бъдат изградени и нови болници в страните, засегнати от болестта.
Епидемията от Ебола в Западна Африка излиза от контрол, каза президентът и призова международната общност да действа по-бързо и да направи повече за ограничаване на разпространението на смъртоносната болест.
„Това е суровата истина.
В Западна Африка сега има епидемия от Ебола, каквато не сме виждали по-рано. Тя излиза от контрол, става все по-лошо“, каза президентът след среща с представители на американските здравни власти. Държавният глава обяви новите мерки на САЩ срещу епидемията при посещение в Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта (CDC). „Сега има безпрецедентна епидемия, която застрашава глобалната сигурност и излиза от контрол“, подчерта държавният глава на САЩ.
САЩ изпращат също лекари и санитари, инженери, които да помагат в строителството на клиники, експерти по логистика, които да помагат за транспорта на пациентите. Специалистите ще провеждат също обучения на местните им колеги.
Военнослужещите няма да се грижат пряко за заразени с Ебола, уточни говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест. Голяма част от тях ще бъдат настанени във временна база в Сенегал, а други – в Либерия. Те ще построят заедно с местните власти 17 клиники с по 100 легла за пациенти, заразени с Ебола, в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, съобщи ДПА.
Ще бъде създаден въздушен мост за по-бързи доставки на медикаменти. В отделните домакинства ще бъдат доставени пакети с лекарства, като първите 50 000 ще бъдат доставени в Либерия още тази седмица.
На специално заседание сенатската комисия изслуша мненията на специалисти за това, как да се реагира на епидемията. След критики на лекар, оцелял от Ебола, законодателите решиха да обявят война на смъртоносния вирус, информира „Юронюз”. Доктор Кент Брантли се зарази през лятото, докато се бореше с болестта в Западна Африка. Той беше върнат в САЩ и лекуван с експериментален серум. На изслушването той заяви, че няма време да се чака ваксина, защото проблемът е тук и сега.
„Има активно медийно внимание и нарастващо безпокойство за ситуацията в Западна Африка. Отговорът обаче засега остава муден и неприемливо неадекватен на обхвата и размерите на проблема”, заяви Брантли.
Решението на Вашингтон за действия срещу най-голямата досега епидемия от Ебола идва след нееднократни призиви от страна на различни правителства да се помогне на страните от Западна Африка, чиито здравни системи са претоварени от епидемията.
По данни на Световната здравна организация към момента от Ебола са загинали 2461 души, като това са около половината от заразените. Болестта се разпространява при близък контакт и за нея все още не създадено лекарство или ваксина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани