Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха международен военен център на Алианса

[post-views]

В процеса на трансформация на НАТО страните членки създават центрове за усъвършенстване на способности, които да обединяват експертизата на военните и гражданските структури в съответствие с инициативата за всеобхватен подход. Този подход е една от най-характерните черти на трансформацията на Алианса.
България в качеството си на рамкова страна предложи изграждането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Това отбеляза директорът на центъра полковник Васил Русинов при откриването му в хотел „Шипка” в София.
Президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, министърът на външните работи Даниел Митов присъстваха на церемонията и приветстваха инициативата. На откриването присъстваха представители на служебния кабинет, дипломатически представители и военни аташета от страните членки на НАТО в България, МО, Щаба на отбраната и СКС, академичната общност и неправителствените организации, журналисти.

Инициативата за по-добро сътрудничество между цивилни и военни датира от 1999 г., когато в рамките на процеса на сътрудничество на министрите на отбраната от Югоизточна Европа по инициатива на САЩ и България бяха създадени инженерно-целеви сили и започна учението SEESIM за ежегодно експериментиране на механизмите за взаимодействие между цивилни и военни, заяви министърът на отбраната в приветствието си. Радостно е, отбеляза Велизар Шаламанов, че натрупаният опит сега се предоставя в рамките на НАТО и излиза от региона на Югоизточна Европа. Министърът благодари на министерствата на отбраната на
Гърция и Полша, които подписаха заедно с нашето военно ведомство Меморандума за разбирателство за създаването на центъра. Към центъра ще се присъединят и други държави членки, включително от нашите съседи и партньори, убеден е министърът. За нас е важно

да демонстрираме нарастващия опит и експертиза в сътрудничеството

centur_krizi
Откриването на центъра премина при много голям интерес от страна на институциите, съюзниците от НАТО и медиите.

между различните ведомства и организации тук в България, каза още Шаламанов. Той отбеляза, че отговорността за справяне със ситуацията при бедствия е на гражданските власти, но армията и въоръжените сили играят важна роля в тяхното подпомагане. Доброто сътрудничество изисква ясни концепции, процедури и закони, за да има оперативна съвместимост между въоръжените сили и структурите в другите ведомства.
Това всъщност е основната цел на центъра – да подпомага развитието в тази област, подчерта министърът. Идеята България да се специализира точно в тази посока в процеса на трансформация в НАТО е свързана и с желанието да има мост с Европейския съюз, защото България е член и на НАТО и на ЕС, допълни Шаламанов.
Управлението на кризи е обща отговорност в Европа и в региона, и ние считаме, че натрупаният опит, включително и този на еврокомисаря Кристалина Георгиева, позволява този център да бъде един съвременен инструмент за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и ЕС, в интерес на европейските държави и на всички страни по света, които получават помощ от двете организации в критични ситуации, каза в заключение министърът на отбраната.
Центърът не е оперативен за действие при възникване на кризи и бедствия. Предназначението му е

да създава клъстери в областта на управлението

при възникване на критични ситуации. Да предоставя специализирана експертиза за подпомагане на изграждането на способности, за повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстване на обучението и подготовката на командири, лидери и формирования на страните членки и партньорите от НАТО. Центърът ще има възможност да тества доктрини, да разработва и да валидира концепции за провеждане на експерименти, да представя поуки от практиката и оценки в областта на управлението на критични ситуации. Ще бъде важен компонент от способността на Алианса да реагира при кризи и бедствия в различни места по света.
В края на месец ноември 2014 г. комисия от Съюзното командване на НАТО ще посети центъра с цел той да получи акредитация от Северноатлантическия съвет. Тази акредитация ще му даде статут на международна военна организация, с принос в изследването, изграждането и развитието на способностите на страните членки на НАТО и страните партньори в управлението на кризи и реакцията при бедствия.

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024