Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отборът на надеждата атакува Чили

[post-views]

В средата на септември в столицата на една от най-проспериращите южноамерикански държави – Чили ще се проведе поредното световно първенство по футбол за бездомни. За трета поредна година в тази надпревара ще има и български представител. Този път амбициите са за влизане в първата десятка.
Преди три години всичко започна напук на скептиците и недоверието от страна на институциите.
Бившият спортен журналист и бивш мениджър във фирмата на Валентин Михов Виктор Кирков прегърна идеята да създаде такъв отбор.
На помощ му се притекоха няколко фирми и спортното министерство в лицето на Свилен Нейков. Изключителна подкрепа оказа и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Кирков нави Методи Здравков, минал през професионалния футбол треньор и син на легендата на ЦСКА и националния тим Радослав Здравков, да стане наставник на тима. Виктор и Методи обиколиха България, за да изберат от социалните домове най-добрите играчи. И направиха отбор. Благодарение на една от телекомуникационните компании съставът дори проведе кратък лагер в тренировъчната база на Манчестър Юнайтед, където изигра с успех и две контролни срещи.
После имаше участие на световното първенство в Мексико, а година по-късно нова формация от осем момчета и осем момичета участваха на първенството в Полша. Класирането и в двата турнира бе сред първите двадесет, като в първенствата участват почти по петдесет отбора.
Сега третата формация се е прицелила в място сред челниците.
Новият треньор Младен Христов ще разчита на момчета от Лом, Перник, София, Стара Загора. Те проведоха двумесечен тренировъчен лагер в столицата през лятото, като провериха силите си в няколко турнира у нас и в Румъния. Последната им изява бе миналия уикенд, когато се наложиха в надпревара, проведена на терените до столичния колодрум. Предстои кратка пауза за началото на учебната година и отново лагер в София.
„Определено вече е по-лесно създаването на един такъв отбор. Имаме сериозни спонсори, които се надявам да бъдат с нас и занапред. Ще се радвам и отново да си сътрудничим със спортното министерство, както бе преди години. Преди това световно първенство очакванията ни са наистина големи, ала въпреки тръпката и амбицията за спортни резултати голямата цел на този проект е да помогнем в интеграцията на тези момчета.
За първи път имаме и чужденец – вратарят ни ще бъде бежанец от Мали, който вече живее в България. Искам да кажа, че следя всички момчетата и момичета, които минаха през програмата досега. Само един от тях не успя да се интегрира в живота извън домовете и се върна във Враца. Останалите отдавна са на квартира, работят, някои дори учат. А имаме момчета, които дори вече са на работа в чужбина. Убеден съм, че и със състезателите от този тим ще успеем да постигнем същия резултат. Пък и да се класираме на по-предно класиране на световното в Чили”, заяви за БА Виктор Кирков.
А ние просто трябва да се замислим върху битието си и върху възможностите, които ни дава спорта като цяло.

Александър Кирилов

Най-ново

Единична публикация

Избрани