Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов участва в откриващата церемония на многонационалното учение „SEESIM – 2014“. В седмото по ред учение участват седем страни-членки на инициативата SEDM, САЩ, Грузия (като страна-наблюдател) и щабът на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG). Учението беше открито с видеотелеконферентна връзка между столиците на държавите-участнички.
Центърът за ръководство на учението „SEESIM – 2014“ е в хърватската столица Загреб, От българска страна в него участват представители от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите и Центъра за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE).
Съгласно сценария на „SEESIM – 2014“, българският национален оперативен център е разположен на територията на Главна дирекция „Противопожарна защита и безопасност на населението“, а във Военна академия „Г. С. Раковски“ е разположен изнесен център за ръководство на учението.
Основна цел на този тип компютърно-подпомагани учения е установяване и експериментиране на система от взаимни връзки и процедури между държавите от региона – за облекчаване и ускоряване на процеса по искане и оказване на помощ в случай на природни бедствия или на други хуманитарни катастрофи.
Учението ще продължи до 26 септември.
В Деня за високопоставени гости ще участва българска официална делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Павел Анастасов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани