Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шотландия остава в Обединеното кралство

[post-views]

Шотландците казаха „Не” на идеята да се отделят от Обединеното кралство. Окончателните резултати от референдума показват, че 55% от гласувалите са против прекратяването на 3-вековния съюз, а „за” са 45 на сто. Избирателната активност за малко да надхвърли 90%. Лондон реагира с облекчение на обявените резултати от историческия вот.
„Да видя края на Обединеното кралство щеше да разбие сърцето ми. Знам, че тази моя сантименталност се споделя от хората, не само в страната ни, но и по целия свят. Сега е време Обединеното ни кралство да се сплоти и да продължи напред. От изключително значение е да намерим балансирано решение, което ще е честно за шотландците, както и за хората в Англия, Уелс и Северна Ирландия” коментира британският премиер Дейвид Камерън.
Лондон обеща най-скоро време да делегира повече правомощия на шотландския парламент, като се очаква това да стане с приемането на със специален закон до края на годината.
Шотландският първи министър и идеолог на референдума за независимост Алекс Салмонд призна загубата, но намекна, че това е едва първият рунд.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и председателят на ЕС Хераман Ван Ромпой приветстваха отрицателния вот.
Малко след обявяването резултатите британската лира поскъпна за първи спрямо еврото и американския долар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани