Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СУ връчва „Доктор хонорис кауза“ на китайски нобелов лауреат

[post-views]

У нас на гости идва известният китайски писател и Нобелов лауреат за литература (2012 г.) проф. Мо Йен. Гостуването на големия автор е свързано с празничните изяви по случай Световния ден на институт “Конфуций” и на 10-годишнината от основаването му. С тях се отбелязва и 65-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.
През следващата събота на церемония в Аулата на СУ проф. Мо Йен ще бъде удостоен с почетната титла Доктор хонорис кауза на университета. Доклад за творчеството на писателя ще изнесе деканът на факултет “Класически и нови филологии” проф. дфн. Ц. Теофанов. Нобеловият лаурет ще произнесе слово на тема „Моята история”.
Същия ден ще се състои литературен форум с негово участие и среща с български преводачи, автори, журналисти, читатели. От 15.30 в конферентната (Огледална) зала на СУ ще бъдат връчени отличия на победителите в конкурса за превод на кратките разкази от госта – „Нефритени слова“.
Два дни по-рано във фоайето ще бъде открита фотоизложба за дейностите на Институт Конфуций, свързани с образователния и културен обмен между България и Китай. Експозицията ще покаже и интересни страни от традиционния и съвременен облик на източната страна.
На 27 септември празник на китайската култура ще представи по достъпен начин особеностите на китайския език и култура. Събитието е от 16.00 до 19.00 ч. в градинката край езерото „Ариана”. Включени са урок по китайски език, демонстрация и конкурс по китайска калиграфия, урок по китайски танци, демонстрация на традиционни китайски изкуства и чайна церемония. Художествената трупа от Пекинския университет за чужди езици ще изнесе концерт на китайска музика и танци. Входът за всички събития е свободен!

Най-ново

Единична публикация

Избрани