Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Националният инициативен комитет за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война проведе първото си заседание

[post-views]

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов председателства първото заседание на Националния инициативен комитет за отбелязването на 70 години от края на Втората световна война. Пред членовете на комитета министър Шаламанов бе категоричен, че не става дума само за рутинно отбелязване и честване на няколко събития, във връзка с Втората световна война. „Отбелязването на годишнината е възможност за по-задълбочено разбиране на събитията, свързани с българското участие във войната“ – заяви министърът. „Важно е това, което искаме да постигнем, с националната програма за честванията, какви са посланията към обществото, към съседите ни, към европейските граждани“ – заяви още министър Велизар Шаламанов.
Той информира членовете на инициативния комитет, сред които има изтъкнати български историци, представители на военнопатриотичните и родолюбиви и граждански организации, за позицията на МО във връзка с гражданската инициатива за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотен полк в София.
„В Министерството на отбраната има пълно единство за подкрепа на инициативите в обществото за възстановяване на паметните плочи на 1-ви и 6-ти полк на историческото им място. Трябва да използваме този период на засилен интерес и много сериозна обществена поддръжка, за да се реши този проблем“, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов.
Предложенията за конкретни инициативи във връзка с отбелязването на годишнината вече са внесени в Министерството на отбраната. На заседанието бе определен Секретариат на Националния инициативен комитет, който в срок от две седмици, ще обобщи и изготви националната програма с мероприятията. По предложение на министъра на отбраната Велизар Шаламанов, беше определен срок до 10 октомври 2014 г., в който да се изготви финансовата обосновка на мероприятията, за да бъде внесено искане в Министерството на финансите, и да бъдат предвидени средства за инициативите през 2015 г.
Постигнато бе съгласие около предложението на директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, че е необходимо отбелязването на годишнината да не се свързва само с участието на България в заключителната фаза на Втората световна война 1944 – 1945 година, а да обхване периода от 6 април 1941 г. до края на Втората световна война – 9 май 1945 г.
Началникът на отбраната контраадмирал Румен Николов се ангажира пред присъстващите – да има приемственост в работата на Националния инициативен комитет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани