Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ветераните дочакаха паметник на своя кумир

[post-views]

Паметник на забележителния генерал Владимир Стойчев ще има пред  Министерството на младежта и спорта. Първа копка за поставяне бюста-постамент пред сградата направи вчера служебният министър Евгения Раданова, заедно с председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов, председателя на Съюза на ветераните от войните на България Иван Сечанов и др.

Първата копка на бъдещият паметник
Първата копка на бъдещият паметник

Според почетния председател на Столичната организация на СВВБ Тодор Анастасов в деня, в който самият той навършва 91 години, този факт е сбъдната мечта. “Преди 20 години, когато поставяхме въпроса бяхме 70 000 ветерани и с лекота бихме събрали 140 хил. лв. Сега сме само 4 хил. души, но успяхме да съберем необходимата сума. За нас, воюващите на фронта, генерал Стойчев беше кумир. От 2 години се боря за тази инициатива, тя премина през перипетии с бюрокрацията и дойде щастливият момент на първата копка.”
С делото на генерал Стойчев присъстващите запозна Иван Сечанов като подчерта, че с победите на Българската армия са съхранени границите на България и държавата е спасена от национална катастрофа. Според него защитници на българската нация и държава могат да бъдат само  физически здрави и духовно извисени млади хора, запалени спортисти, приели присърце  идеите на олимпизма, какъвто е бил и генерал Владимир  Стойчев.
Личността на генерала по невероятен начин символизира българския 20 век, заяви зам.-кметът. Стойчев е ренесансов човек, съчетал в себе си невероятен патриот, смелчага, пълководец, общественик, деец на българското олимпийско движение. Толкова много са заслугите и разнообразни качествата му, че е трудно да бъдат изброени в кратка реч, посочи Чобанов.
Генералът е основоположник на Върховния комитет на физкултура и спорт към МС, 30 години управлявал БОК, а цели 35 години беше активен член на Международния олимпийски комитет, подчерта министър Раданова. “Познавате го и като майстор на висшата езда. Признателни сме на арх. Здравец Хайтов и скулптора Александър Хайтов, които проектираха и изработиха бюста. Чест е заедно с вас да направим първата копка.”
Паметникът ще бъде открит на 22 октомври.

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани