Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН осъди убийството на френския гражданин

[post-views]

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“. Документът предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки на ООН срещу присъединяването на техни граждани към терористични организации. Съавтори на резолюцията са 104 страни, сред които и България. На срещата присъства и българският президент Росен Плевнелиев. Чуждестранните терористични бойци представляват сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобална сигурност. „Необходимо е обединяване на усилията на международната общност за решителни действия в борбата с феномена „чуждестранни терористични бойци“, каза държавният ни глава.
Съветът осъди убийството на френския гражданин.
Свързана с джихадистите от „Ислямската държава” група, която в неделя отвлече французин в Алжир, разпространи видео материал, показващ обезглавяването на заложника, съобщи АФП. Записът е озаглавен „Кърваво послание за френското правителство”.
В понеделник групата „Джунд ал Халифа” заплаши, че ще убие 55-годишния планински водач Ерве Гурдел, ако Франция не се откаже в рамките на 24 часа от въздушните удари в Ирак. Във вторник ултиматумът бе отхвърлен от френския президент Франсоа Оланд.
След убийството Оланд свиква извънредно заседание на съвета за отбрана с подновена решимост да се бори срещу екстремистите от „Ислямска държава”. Той обеща страната „никога да не се поддаде на изнудване”, след като екстремистите поискаха края на френските военни операции в Ирак. „Борбата срещу тероризма трябва да продължи и да бъде активизирана”, каза той пред Общото събрание на ООН. Франция беше против воденото от САЩ нахлуване в Ирак, но бе една от първите, нагърбила се с активна роля в кампанията срещу джихадистката групировка, която действа в части на Ирак и Сирия. Шест френски самолета „Рафал” и близо 1000 военнослужещи са базирани в Обединените арабски емирства, а преди седмица бе нанесен първият френски удар по цели на „Ислямска държава”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани