Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спецсилите получават ключова роля

[post-views]

Ключова роля в хибридната война имат специални сили. Това констатира деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана” във ВА „Г. Ст. Раковски” полковник доцент доктор Георги Димов по време на кръгла маса на тема „Хибридните войни и използването на въоръжените сили”. Идеята е да направим анализ на природата на войната и да набележим нови подходи за подготовка на войските и изграждане на адекватни способности, допълни той.
Имаме един фундаментален пропуск – не успяхме да изградим ефективна, работеща система за изучаване на опита от действията на Българската армия зад граница, изтъкна началникът на кабинета на министъра на отбраната Илия Налбантов, по чиято инициатива се организира кръглата маса. Събира се определено количество информация, но на практика нямаме завършена, институционализирана система за изучаване на опита на нашата армия, обясни той.
По думите му борбата за модела, как ще изглежда БА, не е от сега, а е започнала още от създаването на българското опълчение през 1877 г. и продължава до ден днешен. Изправени сме пред предизвикателството да преосмислим характера на нашето военно строителство, допълни Налбантов.
Според него хибридната война за нас всъщност е ерозираща война. „Изправени сме пред противник, който ще действа на нашата територия и е малко вероятно голям град, примерно, да бъде поразен със 100 000 тона артилерийски боеприпаси или пък от някакво силно въздушно нападение. Но във всички случаи големите центрове може да бъдат поразявани със съвършено нов тип прецизни оръжия, със съвършено нов тип хора, които може би няма да носят и военни униформи, няма да подлежат и на Женевските споразумения. В същото време тяхната ефективност ще бъде толкова силна, че на практика ще граничи с ниво на политическа амбиция”, поясни Налбантов.
По думите му е необходимо да се промени концепцията за изграждането на БА, като се акцентира върху мястото и ролята на силите за специални операции. Много лесно можеш да направиш от планински полк механизирана бригада, но никога не можеш да направиш от миханизирана бригада планински полк, илюстрира позицията си Налбантов.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани